Predstavljamo vam MABOLO – neverovatno zdravo azijsko voće

26/04/2018

Zanimljivosti

Marbolo

Azijski narodi su najdugovečnije i najzdravije nacije na svetu. Kako i ne bi, kada su blagosloveni klimom ukojoj raste najzdravije voće i povrće, koje obilato koriste u svojoj ishrani.

Jedno od njih je i voćka mabolo.

Marbolo poreklom sa Filipina. To je biljka koja je rasprostranjena u šumama koje se nalaze na maloj ili srednjoj nadmorskoj visini. Sa Filipina se izvozi u mnoge zemlje, a uzgaja se u Tajvanu, Maleziji,Sumatri i Javi i ostalim zemljama sa tropskom klimom.

Veoma je zdrava i ukusna, a pišemo o njoj zato što je počela da se pojavljuje i u našim supermarketima, mada retko i po veoma visokoj ceni. Ukoliko putujete u azijske zemlje, tamo je ovo voće veoma pristupačno i nemojte propustiti da ga probate.

Mabolo ima jedinstvenu strukturu i liči na jabuku sa korom breskve, koja se ne jede. Zbog izgleda se naziva i "jabuka od somota".

Marbolo
Unutrašnjost ove voćke je bela, vlažna, ali ne previše sočna da vam njen sok curi niz bradu.
Ima specifičan, osvežavajuć ukus koji naliči na kombinaciju banane i jabuke, što je još jedan razlog zašto je Azijati rado jedu.

Ovo je stvarno specijalna vrsta voća, jer ne postoji nijedno koje je slično njemu.
Ni po ukusu ni po teksturi, ali ni po benefitima po zdravlje, kojih ima mnogo. Evo nekih od njih:

  • Antioksidant – ovo voće je sjajan antikosidant. Tako sprečava apsorpciju negativnih efekta slobodnih radikala i čisti organizam.
  • Sjajno je za kožu – mabolo je pun vitamina E i C, koji pomažu održavanju elastičnosti kože. Ovi vitamini sprečavaju pojavu akni i bubuljica i smanjuju pore.
  • Snižava krvni pritisak
  • Poboljšava cirkulaciju – gvožđe koje ova voćka sadrži poboljšava protok krvi kroz organizam. Takođe, utiče na poboljšavanje celokupne krvne slike, a pogotovo se preporučuje onima koji imaju manjak gvožđa u organizmu.
  • Pomaže varenje – još jedan benefit marbolo voća je da blagotvorno deluje na digstivni sistem.
  • Marbolo je odličan za imuni sistem – pošto ima antiflamatorne sastojke, marbolo podiže imunitet i čini organizam otpornijim na prehlade i virusne infekcije.
  • Ojačava kosti – obzirom da je marbolo voće prepuno kalcijuma, veoma prija kostima. Ojačava ih i smanjuje mogućnost od pojave osteoporoze.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...