PRESKUP SLATKI ZALOGAJ: Ovo je najskuplja ČOKOLADA na svetu

25/04/2018

Zanimljivosti

Najskuplja čokolada na svetu

Postoji veoma malo ljudi na ovom svetu, ako ih ima uopšte, koji ne vole čokoladu. Njen slatki ukus uvek nam vrati osmeh na lice, a brojne studije pokazale su da čokolada zaista čini ljude srećnijim.
Čokolada dolazi u mnogo oblika i vrsta, ali jedna je svojom cenom prevazišla sve.

La Madeline au Truffe čokolada ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplja čokolada na svetu. Za manje od 500 grama ove čokolade potrebno je izdvojiti neverovatnih 2.600 dolara ili 250 dolara po parčetu!

O da, samo jedno malo parče čokolade košta 200 eura.

Rekordno skupa čokolada kreacija je danskog majstora za pravljenje čokolade, Frica Knipšilda. Čokolada je spakovana u srebrnu kutijicu sa lažnim biserima i navodno ima vrlo voćni ukus.

Najkuplja čokolada

Šta je to što ovu čokoladu čini najskupljom na svetu?

Glavni sastojak odggovoran za njenu basnoslovnu cenu je namirnica koja se uobičajeno ne stavlja u čokoladu – retki francuski Perigor tartuf.

Tartuf je okružen ganašom od svežeg krema, šećera, ulja od tartufa i vanile. Cela smesa se potom preliva skupom Valhrona crnom čokoladom, formira u lopticu i pažljivo valja u kakao prah. Svaka loptica postavlja se u srebrnu kutiju sa ležištem od lažnih bisera.

Najskuplja čokolada na svetu

Obzirom na cenu, rekli bismo da je to jedno paravo malo, sltko bogatstvo upakovano u kutijicu.
Mada nam i dalje nije jasno zašto bi iko želeo čokoladu sa pečurkom unutra (podsećamo, tartufi su vrsta pečuraka), ma koliko da je ta pečurka luksuzna i ukusna.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...