PREUKUSAN U JELU, A ODLIČAN ZA ZDRAVLJE: Ako ne koristite ovu namirnicu, vreme je da počnete!

09/02/2017

Novosti

Skoro svi tradicionalni srpski recepti koriste ovaj sastojak, ali ipak ga dosta ljudi izbegava zbog njegovog oporog mirisa, iako je jedna od najzdravijih namirnica. Reč je naravno, o belom luku.
On daje jelima posebnu čar, a veoma je zdrav i sirov da se jede, posebno u hladno vreme. Ipak, zadah koji ostaje od njega zadržava se u telu, pa ga zato neki zaobilaze u širokom luku. Kada se to uporedi sa benefitima po zdravlje, ipak nije na odmet i nekad ne mirisati na ruže jer će vam vaš organizam biti i te kako zahvalan, pogotovo kada haraju svakojaki virusi gripa.

Beli luk

Uostalom, zadah belog luka veoma se lako rešava, a kako saznajte u tekstu ispod uz još neke zanimljive činjenice koje možda niste znali o ovoj čudotvornoj biljci.

- Beli luk snižava pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi
- Veoma je učinkovit kod prehlade i gripa. Rusi, na primer, kombinuju vodku i beli luk i zbog toga ne podležu često prehladama.
- Najviše  benefita po zdravlje dobija se žvakanjem sirovog belog luka
- Beli luk sadrži probiotik inulin koji pomaže da se hrana mnogo brže vari
- Sadrži čak 17 aminokiselina
- Beli luk ima samo 4 kalorije po čenu.
- Beli luk slobodno možete koristiti i kad proklija, jer i tad sadrži izuzetne lekovite sastojke
- Rešenje neprijatnog zadaha koji se javlja posle konzumiranja belog luka leži u limunu! Dovoljno je da popijete isceđen limunov sok ili pojedete par kriski limuna i eliminisaćete neprijatan zadah od belog luka.

Limun
- Miris belog luka možete odstraniti ako pod hladnom vodom trljajate ruke o objekat od nerđajućeg čelika.
- Beli luk se ranije koristio u lečenju akni, bradavica i zubobolje  jer  je bogat  alicinom zbog koga se beli luk smatra  najboljim antioksidantom među namirnicama.
- Po hrišćanskoj mtologiji, kada  je Lucifer napuštao Raj,na njegovom levom stopalu rastao je beli luk. Zbog te simbolike, beli luk se koristi u obredima čišćenja od zlih duhova i protiv vampira.
- U antičkoj Grčkoj, mlade su na venčanju umesto cveća nosile bukete od belog luka i bilja, pošto se verovalo da on donosi zdravlje i plodnost.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...