PROGNAN ENTONI BORDEJN: Poznatom kuvaru zabranjen ulazak u Azerbejdžan

28/10/2017

Zanimljivosti

Entoni Bordejn

Osim što je poznat kao vrhunski kuvar, Entoni Bordejn sklon je kontroverzama. Stalno je na meti medija zbog svoj oštrog jezika, sarkastičnih komentara i šaljivih primedbi. Bez dlake na jeziku, njega ne interesuje da li će razljutiti ili uvrediti ljude i verovatno je to razlog zašto ga mnogi vole.

Ipak, njegovo ponašanje dovelo je do toga da je kuvaru zabranjen ulazak u Azerbejdžan ikada više.

Azerbejdžan

Razlog tome je što je Bordejn kada je bio u poseti Azerbejdžanu obišao mesto Nagorno-Karabakh. Ova regija je probala da se ocepi od Azerbejdžana 1998.godine i pripoji Armeniji, što je Azerbejdžan kategorički odbio i od tada u ovoj regiji vladaju ozbiljni konflikti.

Zbog zaoštrenih odnosa Azerbejdžana i Nagorno-Karabakha, svako ko želi da poseti ovu regiju mora da ima posebnu dozovlu. Poseta bez dozvole smatra se krivičnim delom.

- Bez posebne dozvole i vize koju je izdala Republika Azerbejdžan, osoba koja putuje ili je putovala u okupiranu teritoriju Nargono-Karbakh, nikada više neće moći da uđe u Republiku Azerbejdžan i biće deportovana na granici – piše na sajtu azerbejdžanske ambasade.

Trenutno azerbejdžanska vlada ima listu sa 700 imena ljudi kojima je zabranjen ulaz u zemlju zbog kršenja ovog pravila. Na listi se nalaze službenici vlade, aktivisti, novinari i poznati kuvar Entoni Bordejn.

Bordejn je „persona non grata zbog nepoštovanja azerbejdžanskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“ rekao je Hikmet Hadžijev, iz Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

- Snimanje emisije o hrani na okupiranoj teritoriji Azerbejdžana, pogotovo bez potrebnih dozvola, je šamar milionu azerbejdžanskih izbeglica koji su proterani sa svojih ognjišta u Nagorno-Karabakhu – dodao je on.

Entoni Bordejn

Bordejn se još nije zvanično oglasio po ovom pitanju, ali je postavio na Tviter članak o njegovoj zabrani ulaska u ovu zemlju.

Videćemo šta će se na kraju desiti, ali teško da će u skorije vreme poznati kuvar spermati i probati jela u Azerbejdžanu.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...