PRVOMAJSKO ROŠTILJANJE: Tri saveta za savršen roštilj

30/04/2018

Zanimljivosti

Prvi maj svi vezuju za izlete u prirodi i roštilj na otvorenom. I zaista, da li postoji išta bolje od druženja u zelenim oazama uz ukus grilovanog mesa i osvežavajućih napitaka.  Međutim, neiskustvo prilikom pripreme mesa može lako da pokvari zabavu. Kako se to vama ne bi dogodilo, dobro je da se pripremite na vreme!

Prva stvar koju treba da uradite je da izaberete pravo meso za roštilj. Kako biste najbolje procenili količinu, računajte da vam je po osobi potrebno od 300 do 500 gr mesa.

Prva maj je jedan od najomiljenijih praznika. Vezuje se za roštilj na otvorenom i izlete u prirodi. Druženje uz dobru hranu i koju čašicu više, u zelenom okruženju i miris roštilja u vazduhu ima neku posebnu čar.
Iako se ne čini tako, roštiljanje nije nimalo lak i naivan zadatak. Ako je vama pripala čast roštilj majstora, a nemate previše iskustva oko grila, evo nekih saveta koji vam mogu pomoći da ispečete savršen roštilj.

ODABIR MESA

Roštilj je sprava na kome svako meso možete ispeći, a da ono ima sjajan ukus. Piletina, svinjetina, čuretina, čak i jagnjetina, teletina i riba na njemu poprimaju sočnu i lepu teksturu.

Ipak, iako su sve vrste mesa pogodne za grilovanje, nisu svi njihovi delovi. Za roštilj je najbolje birati meso sa prednjih delova životinje, poput vrata i rebara. But i mleveno meso su takođe idealan izbor.

Kada kupujete meso, budite sigurni da izaberete sveže komade. Da li je meso sveže, najbolje otkriva njegova boja.

Svinjetina koja je sveža biće svetloružičaste boje i svetlocrvene boje (but), junetina svetlocrvene dok je najsvežija govedina ona koja je tamnocrvene boje. Obratite pažnju i na miris – ukoliko je on jak i opor, to je jasan pokazatelj da meso nije sveže.

Ukoliko niste sigurni da li ćete uspeti da kupite meso odgovarajućeg kvaliteta, uvek se možete odlučiti da posetite  već proverene restorane koji nude savršene specijalitete od mesa sa roštilja. Pravi izbor napravićete ako se odlučite za  restoran Tri šešira. 

ZAČINJAVANJE MESA

Začini će dodatno dati šmek vašem mesu, ali morate znati kada da ih dodate.

Mleveno meso, čuretina, svinjetina, piletina i riba biće najukusnija kada se marinira pre pečenja. Govedina i teletina sa druge strane postaju mekše ukoliko ih začinite pošto su dobro ispečeni.

Pre nego što počnete sa roštiljanjem, nemojte da zaboravite da nauljite ili premažete slaninom gril, kako se meso ne bi lepilo za njega.

Ako nešto krene "po zlu", pa vaš roštilj ne ispadne onako kako ste planirali, ne očajavajte. Posetite neki od restorana koji se mogu pohvaliti odličnim specijalitetima nacionalne kuhinje poput restorana Tabor i restorana Šešir moj.

KADA OKRETATI MESO

Najveća greška pri roštiljanju je često okretanje mesa. Nema potrebe da ga stalno obrćete sa strane na strane.

Kada postavite meso na roštilj sačekajte dok jedna strana ne bude potpuno pečena. Tek ga okrenite i ostavite drugu stranu da se ispeče.

Ukoliko se meso teško okreće i lepi za rešetku iako ste je predhodno podmazali, to je znak da ta strana mesa ipak nije dovoljno pečena. Ako se okreće lako, to je siguran znak da je dovoljno pečeno.

Da sumiramo, za savršeno ispečeno meso dovoljno je da ga okrenete samo jednom – kada se ispeče jedna strana i okrenete ga na drugu, nepečenu stranu.

Ako se desi da poneseni atmosferom prepečete meso, nemojte dozvoliti da vam to pokvari uživanje. Postoji način da se dobro jede uprkos svemu. Restoran taverna Jakoviljević idealno je mesto na kojem uz savršene ukusne specijalitete možete uživati i u prelepom pogledu na reku koji će vas ostaviti bez daha. 

Ovi saveti sasvim su vam dovoljni da postanete sjajan roštilj majstor i oduševite svoje društvo i porodicu umećem spremanja mesa.

Prvi maj ne može da prođe bez roštilja, ali nikad se ne zna šta može da pođe po zlu. Možda padne kiša i upropasti vam sve, možda se zapričate pa prepečete meso. Možda jednostavno ne želite da slobodan dan provedete na izletu u prirodi, već želite da uživate u luksuzu koje pružaju restorani.

Pogotovo kada u njima neće biti gužva i možete da se opustite na miru. Budite bez brige – iako je praznik, većina restorana radiće za prvi maj. Konsultujte restoranibeograd.com i nađite restoran baš po vašem ukusu.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...