PUTEM BOEMA: Kultni restorani koji su duša Beograda

09/02/2017

Posetili smo

Svaki grad ima ona posebna mesta koja su tu odvajkada i bez kojih se on ne može zamisliti. Gde možete da osetite tradiciju i duh grada koji pulsira kroz zidove i oslikava minule godine. Beograd ima mnogo takvih mesta, ali neka su sa pravom nezaobilazna već decenijama. Mesta na kojima ne možete da se osetite ni staro i mlado jer su omiljena svim generacijama. To su mesta na koja ćete uvek prvo odvesti svoje prijatelje iz inostranstva, kako bi im približili bogatu istoriju Beograda čiji su neizostavni deo baš ovi lokali.
To su:

1. KAFANA DVA JELENA

Ova kafana jedno je od mesta bez kojih se ne može zamisliti boemski život Beograda. Sa radom je počela još davne 1832. godine i već skoro dva veka predstavlja jedan od najreprezantativnijih lokala u gradu. Nalazi se u srcu Skadarlije i predstavlja pravi duh starinske kafane kojim retko koji današnji restoran može da se pohvali. U kafani “Dva jelena” imaćete osećaj kao da ste putovali kroz vreme u neko jednostavnije i srećnije doba. Tradicija duga 180 godina u sebi je sačuvala toliko uspomena da predstavlja pravu malu istorijsku riznicu starog Beograda. Kvalitetetni i ukusni specijaliteti srpske kuhinje, kao i perfektna usluga učinili su od ove kafane brend koji ne može da se ponovi.
Starogradska muzika i boemski ambijent privlačno su kafansko odredište za sve generacije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.  Restoran je posebno ponosan na sve svoje slavne goste, koji su ga učinile još poznatijim i priznatijim, a među njima, redovni su bili, brojni umetnici i velikani poput: Janka Veselinovića, Laze Kostića, Đure Jakšića, Milovana Glišića, Tina Ujevića i mnogih drugih.
Postoji mnogo kafana u Beogradu, ali malo je onih sa dušom. Kafana Dva jelena je upravo takva. Ona je srce Skadarlije, utkano u samu srž starog, ali i neizbežan deo novog, modernijeg Beograda. 

Lokacija: Skadarska 32

Dva jelena

2. RESTORAN TRI ŠEŠIRA

Dovoljno je reći da je kafana Tri šešira, otvorena davne 1864. godine i da do dan danas ostala centralno i najbitnije mesto okupljanja beogradskih boema. Bila je i ostala omiljena među beogradskim velikanima,  poput Branislava Nušića, Tin Ujevića, Čiča Ilije Stanojevića, Đure jakšića koji je više vremena provodio u njoj nego u svojoj kući prekoputa kafane.I strani zvaničnici jedva čekaju da posete Tri šešira, pa je u novije vreme restoran ugostio kralja Huana Karlosa, Džordža Buša, Vili Branta i mnoga druga zvučna imena.
Neodoljiv ambijent i enterijer u duhu starog Beograda u svom punom sjaju i čim zakoračite imaćete utisak kao da ste se vratili u prošlost u neko mirnije, sporije, bezbrižnije doba.Hrana će doprineti tom utisku, pošto se specijaliteti nacionalne kuhinje koje ovde možete probati prave po tradicionalnim receptima. Uz starogradsku muziku koju izvode tamburaši uživo svako veče, užitak je potpun. 

Lokacija: Skadarska 29

Tri šešira

3. RESTORAN TRANDAFILOVIĆ

Istinska ljubav prema kuhinji i generacije koje su usavršavale recepture, pretočene su u meni i kartu pića kultnog vračarskog restorana Trandafilović, osvojiće vas na prvi zalogaj. Trandafilović je jedan od najstarijih restorana u Beogradu, obzirom na to da je izgrađen davne 1929. godine. Srušen je 1961. godine, a današnji izgled dobio je 6 godina kasnije. Iza ovog restorana i njegovog kvaliteta stoji osamdeset godina uspešnog i predanog rada. Zaštitni znak restorana je platan star 150 godina i visok 23 metra,  koji u vrelim danima nudi debeli hlad i spas od letnje vreve.
Prijatna, domaćinska atmosfera, predstavlja pravu oazu mira u srcu užurbanog Vračara, u Mekenzijevoj ulici.  Priču o Beogradu kakav je nekad bio  ispričaće vam svaki detalj pažljivo uklopljen u enterijer Trandafilovića.

Lokacija: Ugao Makezijeve i Mutapove ulice

Trandafilovic

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...