PUTOVALI SMO I PROBALI: Ta divna užička lepinja

10/04/2017

Zanimljivosti

Ovoga puta rešili smo da sa vama podelimo utisak o specijalitetu koji je naše gore list – užička lepinja.

Komplet lepinja

Iako većina ljudi zna za ovo jelo, mnogi ga nisu probali, pa ćemo se potruditi da vam opišemo to savršenstvo ukusa.

Kako se približavate Čačku već u kafanama pored puta možete videti da nude ovaj specijalitet. Ipak, ne obazirući se na krčanje stomaka, mi smo se uputili na mesto gde znamo da ćemo provereno pojesti najbolju.
Prošli smo čak i Užice i zaputili se ka malom naselju zvanom Bela zemlja. To je vikend naselje pored Užica, i iako ima malu kafanicu,to nije bilo naše odredište. Elem, naš cilj je bio kuća babe i dede našeg kolege.

Na predhodnim putovanjima probali smo užičku, ili komplet lepinju kako se još zove,  na mnogim mestima oko Zlatibora, ali ova koju sprema njegova baka stvarno ne može da se poredi ni sa jednom.
Poenta je što žena, rođena Užičanka, pravi ovo jelo na tradicionalan način. Po mnogim kafanama koje služe užičku lepinju videćete da se ona služi sa pršutom, sirom, jajima, negde čak sa šunkom i kačkavaljem. Osim što je to skrnavljenje ovog takozvanog „pastirskog doručka“, to nikako nije užička lepinja.

Komplet lepinja

Prava užička lepinja pravi se samo od lepinje, jaja, kajmaka i pretopa. Lepinja se preseče na pola, tako da donji deo ostane dublji. Donji deo lepinje se malo izdubi, pa se u njemu pomešaju jaja i kajmak (kao kajgana da pravite samo u lepinji umesto tiganja). Lepinja se potom stavi u rernu dok se jaje malo  ne zapeče, a za to vreme se zagreva pretop koji je najbitniji sastojak ovog jela. Ako nemate pretop, nemate ni komplet lepinju!

Pretop je masa koja se pri pečenju odvaja od pečenja, a samo Užicani su se potrudili da je skupe. U drugim delovima Srbije, u pečenjarama se ne skuplja jer tvrde da od toga bolje gori vatra.

Neupućeni pretop poistovećuju sa močom , ali to uopšte nije isto. Pretop kad se ohladi postaje cvrsta masa , razdvojena na crno i belo, poput eurokrema. Belo je masno, a crno je masa želatinskog karaktera u kojoj je sadržana esencija pečenja.

Kada se rastopi, pretop dobija divan ukus i miris koji savršeno ide uz lepinju i hvala Užičanima što su se setili da ga iskoriste.

Komplet lepinja

Kada se lepinja zapeče, u nju se kašikom ubacuje slasni topao pretop, potom se na lepinju stavlja poklopac (gornji deo lepinje). Ovako pripremljena, lepinja se seče na četvrtine ili na polovinu. Uvek možete dodati još pretopa, on stvarno daje poseban šmek. Ukus je neverovatan i retko kome se neće svideti.

I to je priča o domaćoj užičkoj lepinji. Sve ostale varijacije su blede kopije komplet lepinje, a samo je ova jedina i prava.

Komplet lepinja

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...