RAJ IZMEĐU DVE KRIŠKE HLEBA: 10 zanimljivih činjenica koje niste znali o SENDVIČIMA

17/02/2018

Zanimljivosti

Sendvič

Teško da ima neko na ovom svetu da ne voli sendvič. Osim što se lako pravi, u njega možete da stavite omiljene sastojke i da napravite vrhunski specjalitet iako niste vrsni kuvar. U poslednje vreme ima mnogo vrsta hleba osim belog, tako da lako možete napravti i zdravu varijantu.
Kao omaž jednom od najrasprostranjenijih "jela" na svetu predstavljamo vam neke od interesantnih činjenica o sendviču koje možda niste znali:

1. Sendvič je svoje ime dobio po Džon Montagu, četvrtom grofu od Sendviča (Sandwich , gradić u Engleskoj) – kockaru koji nije imao vremena da jede tokom jedne dugočasovne igre karata, pa je slugama tražio da mu donesu parče govedine, između dva parčeta hleba. Njegovi saigrači nisu odoleli i želeli su i oni da probaju “to što Sendvič jede”. Toliko im se dopalo da se za sendvič vrlo brzo pročulo i tako je stekao masovnu popularnost i svoje ime.

2. Najskuplji sendvič ikada prodat bio je grilovani tost sendvič na čijoj površini se stvorio oblik koji je ličio na prikaz Device Marije – koštao je 28.000 dolara.

Tost sendvič sa likom Device Marije

3. Iran je pokušao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda tako što će napraviti najveći sendvič na svetu. Njihov pokušaj je propao jer su ljudi nisu mogli da odole i počeli su da ga jedu pre nego što je izmeren.

4. 2003. godine, jedan Belgijanac ukrao je dijamante vredne 100 miliona dolara iz sefa koji je bio zaštićen svim mogućim sredstvima obezbeđenja. Uspešno je zaobišao sve mere zaštite i ukrao dijamante, ali glave mu je došao – sendvič. Uhvaćen je zato što je na mestu zločina ostavio polupojeden sendvič iz koga su istražitelji našli njegov DNK i tako utvdili identitet počinioca.

Polupojeden sendvič

5. Kralj rok end rola, Elvis Prisli leteo je do Denvera i nazad jedne noći samo da bi pokupio Fool’s Gold Loaf – sendvič od 8000 kalorija, napravljen od izdubljene vekne hleba napunjene celom teglom kikiriki putera, teglom džema i 500 grama pržene slanine.

6. 1927. godine avion koji je prevozio zaštitno lice produkcijske kuće MGM, lava Lea koji riče na početku špice omiljenih nam crtaća, srušio se. Lav je izašao nepovređen iz avionske nesreće, a preživeo je zahvaljujući mleku, vodi i sendvičima koje je našao u olupini aviona.

Lav LEo, zaštitno lice produkcijske kuće MGM

7. Sendviči od kikiriki putera i džema prvobitno su se smatrali delikatesom u kome je uživala samo viša klasa.

8. Najduži sendvič na svetu napravljen je 2004. godine u Italiji i njegova dužina iznosila je 635 metara.

Sendvič

9. Portugalski nacionalni sendvič sadrži stejk, šunku, sveže kobasice, sušene kobasice, sir, a spolja je preliven topljenim sirom i sosom od piva.

10. U Njujorku, buritosi se zakonom smatraju kao sendviči, dok je u Masačusetsu sud propisao da sendvič mora da se sastoji od dve kriške hleba i nadeva između njih, i tako zakonski sprečio da se takosi, buritosi i kesadilje nazivaju sendvičima.

Buritosi

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...