SUŠI NA TOČKOVIMA: Robot dostavljač naći će se na ulicama Japana sledećeg meseca

20/07/2017

Zanimljivosti

Robot koji dostavlja suši

Scenario mnogih naučno fantastičnih filmova da će roboti zameniti ljude polako se ostvaruje. Tako već postoje roboti konobari, a najnovije tehnološko dostignuće je robot koji dostavlja hranu.

Ovi roboti već su testirani u Evropi i Americi, a od sledećeg meseca biće potpuno operativni na ulicama Japana, dosavljajući suši.

Roboti su predviđeni da se kreću trotoarima pri brzini ljudskog brzog hoda – oko 4 kilometara po satu.

Robot koji dostavlja suši

Tokijska kompanija za robotiku ZPM udružila se sa kompanijom koja se bavi dostavom hrane Ride On Express kako bi napravili prvog robota dostavljača hrane.

Ovaj robot izgleda kao omalenmi autobus visok 90 centimetara, koji koristi kamere i mnogobrojne senzore kako bi zaobilazio prepreke. Maksimalna brzina koju može da razvije je 6 km/h, a može da ponese količinu sušija koja je dovoljna za 60 gladnih ljudi.

Robot koji dostavlja suši

 Za početak će se koristiti samo u velikim poslovnim kompleksima. Plan je da se što pre nađu na pločnicima Tokija, a čeka se zvanično odobrenje pošto su ovi roboti novina koja nije još regulisana zakonom. Glavna pravna zapetljancija je u tome što treba da se reši pitanje da li će se ovi roboti u saobraćaju karakterisati kao pešaci ili kao vozila.
Obzirom da nisu ljudi, a da idu relativno sporo, nije ni čudo što za njih moraju da se sprovode posebna pravila i što su zakonodavci zbunjeni.

Kompanija se nada da će se to pitanje brzo razrešiti i da će ovi roboti već sledećeg meseca (kako je najavljeno) da izađu na tokijske pločnike donoseći suši ljudima koji su ga naručili i nestrpljivo čekaju.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...