SUŠI NA TOČKOVIMA: Robot dostavljač naći će se na ulicama Japana sledećeg meseca

20/07/2017

Zanimljivosti

Robot koji dostavlja suši

Scenario mnogih naučno fantastičnih filmova da će roboti zameniti ljude polako se ostvaruje. Tako već postoje roboti konobari, a najnovije tehnološko dostignuće je robot koji dostavlja hranu.

Ovi roboti već su testirani u Evropi i Americi, a od sledećeg meseca biće potpuno operativni na ulicama Japana, dosavljajući suši.

Roboti su predviđeni da se kreću trotoarima pri brzini ljudskog brzog hoda – oko 4 kilometara po satu.

Robot koji dostavlja suši

Tokijska kompanija za robotiku ZPM udružila se sa kompanijom koja se bavi dostavom hrane Ride On Express kako bi napravili prvog robota dostavljača hrane.

Ovaj robot izgleda kao omalenmi autobus visok 90 centimetara, koji koristi kamere i mnogobrojne senzore kako bi zaobilazio prepreke. Maksimalna brzina koju može da razvije je 6 km/h, a može da ponese količinu sušija koja je dovoljna za 60 gladnih ljudi.

Robot koji dostavlja suši

 Za početak će se koristiti samo u velikim poslovnim kompleksima. Plan je da se što pre nađu na pločnicima Tokija, a čeka se zvanično odobrenje pošto su ovi roboti novina koja nije još regulisana zakonom. Glavna pravna zapetljancija je u tome što treba da se reši pitanje da li će se ovi roboti u saobraćaju karakterisati kao pešaci ili kao vozila.
Obzirom da nisu ljudi, a da idu relativno sporo, nije ni čudo što za njih moraju da se sprovode posebna pravila i što su zakonodavci zbunjeni.

Kompanija se nada da će se to pitanje brzo razrešiti i da će ovi roboti već sledećeg meseca (kako je najavljeno) da izađu na tokijske pločnike donoseći suši ljudima koji su ga naručili i nestrpljivo čekaju.

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...