SARME PROTIV SUŠIJA: U sred Japana postoji bar u kome se služi SRPSKA HRANA i RAKIJA

03/03/2018

Zanimljivosti

Vlasnici bara

Japanska kultura mnogo se razlikuje od naše, a kulinarski specijaliteti nemaju skoro nikakvih sličnosti. Potpuno drugačiji režim namirnica i ishrane predstavlja veliki izazov za naše ljude koji žive ili turistički posećuju Japan.
Istočnjačka hrana ne pada im lako, zato će se mnogi obradovati kada čuju da u japanskom gradu Jokohama postoji bar koji služi specijalitete srpske kuhinje.
Ovaj bar ima i srpsko ime – zove se Nemanja.
Obzirom da naši ljudi otvaraju restorane naše nacionalne kuhinje ovo i ne bi bilo tako čudno, da vlasnici restorana nije japanski bračni par Kumiko i Tomojuki Hojo.

Vlasnik bara

Na ideju su došli 2013. godine, inspirisani srpskim violinistom Nemanjom Radulovićem, kojeg su upoznali pet godina ranije.

Oni su pre pet godina upoznali srpskog violinistu Nemanju Radulovića koji ih je toliko inspirisao da naprave bar sa srpskim nacionalnim specijalitetima.

- Ja sam njegov veliki fan i već deset godina idem na njegove koncerte širom sveta. Nemanja nas poznaje veoma dobro i u čast našeg prijateljstva odlučili smo da bar nazovemo po njemu. On mi je pričao o srpskom duhu i kulinarstvu i to nas je veoma inspirisalo da otvorimo bar ovog tipa – kaže Kumiko.

Vlasnica bara


Čim su upoznali našeg poznatog violinistu, počelo je njihovo interesovanje za Srbiju, koju sada već redovno posećuju. Kumiko uči srpski jezik, a pohađa i kurseve o kulinarstvu na kojima uči kako da sprema srpske specijalitete.

Kumiko je više puta bila u Srbiji i kaže da ima sjajna iskustva iz tih poseta, preko kojih je dodatno zavolela srpsku kulturu, običaje, hranu i ljude.

U baru “Nemanja”, gosti imaju priliku da probaju jela napravljena po srpskim receptima poput ajvara, pljeskavice, pogače, riblje čorbe, punjenih paprika, palačinki, sarmi.

Bar

Kumiko je glavna kuvarica za srpske specijalitete, a u baru takođe služe možda naš najprepoznatljiviji proizvod – rakiju.

Kumiko kaže da su Japanci oduševljeni srpskim jelima, a da im se rakija posebno sviđa.

Bar

Ipak, priznaje da Japanci imaju dosta predrasuda o Srbiji i vrlo malo znanja o našoj zemlji, pa su pitanja gde se nalazi, treba li viza za Srbiju, da li je naša zemlja bezbedna za strance, veoma česta.

Kuiko pokušava da prenese svoja iskustva i edukuje svoje zemljake, pritom dodajući da je po njenom mišljenju Beograd mnogo bezbedniji od Pariza i Londona.

- Želim da prenesem Japancima svoja iskustva i da ih zainteresujem da nauče nešto o Srbiji. Imam mnogo prijatelja tamo i to su zaista divni ljudi, koji umeju da uživaju u životu i imaju bogato srce. Veoma se divim srpskom duhu i želim svoje mišljenje da podelim sa ljudima koji ne poznaju Srbiju. A smatram da je ukusan srpski obrok uz čašicu-dve rakije odličan početak za takav razgovor – dodaje Kumiko.

Pored japanskih gostiju, u ovaj bar rado svraćaju i Srbi koji žive i rade u toj zemlji, žljni ukusa domovine. Kumiko kaže da je dobila velike pohvale, ali i dobre savete za recepte od njih, kao i da je raduje što su neka njena jela ocenjena kao prava srpska.

Bar

U ovom smislu, parola: “Srbija do Tokija!”, možda i ima nekog smisla. laugh

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...