SARME PROTIV SUŠIJA: U sred Japana postoji bar u kome se služi SRPSKA HRANA i RAKIJA

03/03/2018

Zanimljivosti

Vlasnici bara

Japanska kultura mnogo se razlikuje od naše, a kulinarski specijaliteti nemaju skoro nikakvih sličnosti. Potpuno drugačiji režim namirnica i ishrane predstavlja veliki izazov za naše ljude koji žive ili turistički posećuju Japan.
Istočnjačka hrana ne pada im lako, zato će se mnogi obradovati kada čuju da u japanskom gradu Jokohama postoji bar koji služi specijalitete srpske kuhinje.
Ovaj bar ima i srpsko ime – zove se Nemanja.
Obzirom da naši ljudi otvaraju restorane naše nacionalne kuhinje ovo i ne bi bilo tako čudno, da vlasnici restorana nije japanski bračni par Kumiko i Tomojuki Hojo.

Vlasnik bara

Na ideju su došli 2013. godine, inspirisani srpskim violinistom Nemanjom Radulovićem, kojeg su upoznali pet godina ranije.

Oni su pre pet godina upoznali srpskog violinistu Nemanju Radulovića koji ih je toliko inspirisao da naprave bar sa srpskim nacionalnim specijalitetima.

- Ja sam njegov veliki fan i već deset godina idem na njegove koncerte širom sveta. Nemanja nas poznaje veoma dobro i u čast našeg prijateljstva odlučili smo da bar nazovemo po njemu. On mi je pričao o srpskom duhu i kulinarstvu i to nas je veoma inspirisalo da otvorimo bar ovog tipa – kaže Kumiko.

Vlasnica bara


Čim su upoznali našeg poznatog violinistu, počelo je njihovo interesovanje za Srbiju, koju sada već redovno posećuju. Kumiko uči srpski jezik, a pohađa i kurseve o kulinarstvu na kojima uči kako da sprema srpske specijalitete.

Kumiko je više puta bila u Srbiji i kaže da ima sjajna iskustva iz tih poseta, preko kojih je dodatno zavolela srpsku kulturu, običaje, hranu i ljude.

U baru “Nemanja”, gosti imaju priliku da probaju jela napravljena po srpskim receptima poput ajvara, pljeskavice, pogače, riblje čorbe, punjenih paprika, palačinki, sarmi.

Bar

Kumiko je glavna kuvarica za srpske specijalitete, a u baru takođe služe možda naš najprepoznatljiviji proizvod – rakiju.

Kumiko kaže da su Japanci oduševljeni srpskim jelima, a da im se rakija posebno sviđa.

Bar

Ipak, priznaje da Japanci imaju dosta predrasuda o Srbiji i vrlo malo znanja o našoj zemlji, pa su pitanja gde se nalazi, treba li viza za Srbiju, da li je naša zemlja bezbedna za strance, veoma česta.

Kuiko pokušava da prenese svoja iskustva i edukuje svoje zemljake, pritom dodajući da je po njenom mišljenju Beograd mnogo bezbedniji od Pariza i Londona.

- Želim da prenesem Japancima svoja iskustva i da ih zainteresujem da nauče nešto o Srbiji. Imam mnogo prijatelja tamo i to su zaista divni ljudi, koji umeju da uživaju u životu i imaju bogato srce. Veoma se divim srpskom duhu i želim svoje mišljenje da podelim sa ljudima koji ne poznaju Srbiju. A smatram da je ukusan srpski obrok uz čašicu-dve rakije odličan početak za takav razgovor – dodaje Kumiko.

Pored japanskih gostiju, u ovaj bar rado svraćaju i Srbi koji žive i rade u toj zemlji, žljni ukusa domovine. Kumiko kaže da je dobila velike pohvale, ali i dobre savete za recepte od njih, kao i da je raduje što su neka njena jela ocenjena kao prava srpska.

Bar

U ovom smislu, parola: “Srbija do Tokija!”, možda i ima nekog smisla. laugh

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...