SAVRŠENO RASHLAĐENJE: Šta je najbolje jesti u vrelim danima

08/08/2018

Zanimljivosti

Švedski sto pored bazena

Kada tokom letnjih dana sunce pali i žari, jedino što želimo je da se osvežimo i rashladimo. Tada svi posežemo za ledenim pićima, ali ona nisu ta koja će našem telu dati oduška.

Zbog toga što je hladan, naš mozak se zavarava da nas led rashlađuje. On ustvari samo hladi naša usta i grlo, ali ne snižava temperaturu tela. Mnogi lekari čak ni preporučuju konzumiranje ledenih pića, jer od njih lako možemo da se prehladimo. A ništa gore prehladiti se i imati temperaturu kada je napolju vrelina.

Kako biste komforno preživeli vrućine, manite se leda i okrenite se drugim okrepljujućim namirnicama. Nek od njih su veoma iznenađujuće i možda čak i nelogčne, ali i te kako deluju.

Jedna od njih je supa. Ovo tradiciionalno zimsko jelo mnogi ne mogu ni da pogledaju u letnjim mesecima, ali ona vam može pomoći da se rashladite u večernjim satima. Topla i ljuta hrana šelje informaciju mozgu da je telo pregrejano. On odgovara povećavanjem lučenja znoja kojim se telo oslobađa od toplote i rashlađuje. Možda će vam se činiti da ćete umreti od vrućine kada pojedete tanjir supe na letnjoj žegi, ali posle par minuta biće vam mnogo prijatnije i vaše telo će se rashladiti.

Kurkuma je sjajna namirnica koju treba da konzumirate ne samo u letnjim mesecima, već i cele godine. Ima protivupalno dejstvo, a ujedno pomaže  cirkulaciju, ubrzava protok krvi i hladi telo.

Nana je takođe dobar rashlađivač, kao i spanać koji ne samo da hladi telo već i održava krvni pritisak u normali.

Kokosovo mleko i lubenica su takođe namirnice koje treba da se nađu na letnjoj trpezi. Ništa lepše od parčeta dobro ohlađene lubenice, koja je bogata amino kiselinama koje opuštaju krvne sudove, da se rashladite na vrelom danu.

Lubenica

U toplim mesecima, treba izbegavati namirnice koje sadrže visok nivo proteina. U procesu varenja stvara se toplota, a obzirom na to da se meso teško vari, ukoliko ga jedemo u velikim količinama tokom leta, samo će doprineti da se više ugrejemo.

Ishrana bogata voćem i povrćem je najbolji izbor jer zahteva malo energije kako bi se svarila za razliku od jela od mesa.

Dakle spanać, supa, jela sa čili papričicom, lubenica, kurkuma, luk, jela i pića sa pepermintom, jela napravljena sa kokosovim mlekom su idealni za letnje dane su.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...