Škole u Njujorku testiraju PONEDELJAK BEZ MESA

28/10/2017

Zanimljivosti

Školski ručak

Pileći nageti, hamburgeri i sendviči sa mlevenim mesom uobičajeni su na meniju školskih ručkova u Americi, ali istraživanja pokazuju da prevelika konzumacija mesa šteti dečijem zdravlju i životnoj sredini.

Zato je grad Njujork odlučio da povuče progresivan potez i uvede „Ponedeljak bez mesa“ u 15 škola na njegovoj teritoriji.

Koncept „Ponedeljka bez mesa“ je ideja The Monday Campaigns – grupe koja se trudi da smanji zdravstvene rizike i uticaj na životno kruženje koje izaziva preterana konzumacija mesa. Kampanja posebno targetira ponedeljke jer su istraživanja pokazala da je to dan kada su ljudi najspremniji da počnu sa usvajanjem zdravije ishrane.

Zamišljen je kao test i ako ga deca prihvate, škole planiraju da ga uvedu za stalno. Ponedeljak bez mesa podrazumeva da deca tog dana za doručak i ručak imaju zdrav, potpuno vegetarijanski obrok.

Školski ručak

Kako bi podržali ovu inicijativu, gradonačelnik Bil de Blasio, prva dama Širlejn MekKrej i svi u gradonalčenikovoj rezidenciji obećali su da će se od sada uzdržavati od mesa svakog ponedeljka.

- Uzdržavanje od mesa bar jednan dan u nedelji pomoći će našem gradu da bude zdraviji, a naša planeta jača i bezbednija za nove generacije. Širlejn i ja samo veoma uzbuđeni da učestvujemo u projektu „Ponedeljak bez mesa“ – rekao je gradonačelnik Njujorka.

Sa druge strane, osnivač The Monday Campaigns, Sid Lerner, veoma je uzbuđen što ima podršku gradonačelnika najvećeg američkog grada.

- Oduševljeni smo što će njujorkške škole učestvovati u Ponedeljku bez mesa i što će deca videti kakve sve ukusne vegetarijanske opcije postoje, što će im pomoći da stvore zdrave navike u ishrani – rekao je on.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...