Starbaks otvara prvi kafić u Americi u kome će svi zaposleni koristiti ZNAKOVNI JEZIK

23/07/2018

Zanimljivosti

Starbaks

Starbaks je objavio da planira otvaranje takozvanog “znakovno jezičkog kafea” u Vašingtonu  početkom oktobra.
Ovaj kafe zaposliće 20 do 25 gluvih ili osobama sa slabim sluhom. Uslov za zapošljavanje je da se dobro služe jezikom znakova, ali ovaj kafe neće biti isključiv i biće otvoren za sve goste.

Starbuks već ima dosta zaposlenih koji imaju smetnje u sluhu ili su gluvi u svojim kafeima širom sveta. Poznati lanac već ima kafe sličnog koncepta koji je otvoren u Maleziji 2016. godine, ali ovo je prvi put da se lokal ovog tipa otvara u Americi.

Starbaks Malezija

Iako će prednost pri zapošljavanju imati gluve i osobe sa smetnjama u sluhu, konkurs će takođe biti otvoren i za one koji nemaju tih problema. Glavni uslov za sve je da se odlično služe znakovnim jezikom.

Starbaksov kafe u Vašingtonu osim svoje uobičajene ponude, prodavaće i umetnička dela i šolje dizajnirane od strane gluvih umetnika. Svi radnici u ovom kafeu nosiće kecelje na kome će znakovnim jezikom pisati “Starbuks”. Kecelje je dizajnirala Endži Foster koja je gluva od detinjstva i ima prodavnicu rukotvorina koja sama pravi.

Kecelja novog Starbaksa

Ovaj kafe specijalno je dizajniran tako da gluvi i ljudi sa smetnjama u sluhu mogu potpuno da uživaju u njemu. Gosti koji ne znaju znakovni jezik lako se mogu sporazumeti sa zaposlenima putem vizualnih komunikacionih opcija kada naručuju hranu i piće, ako Starbaks još nije otkrio šta je konkretno u pitanju.

Starbuks se nada da će novi lokal reflektovati kompanijinu posvećenost da postane pristupačnija svim grupama ljudi. Takođe nudi šansu da se većinska populacija konekruje sa demografijom koja tipično nije prisutna na takvim radnim mestima.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...