Nove SUPER BANANE mogu da pomognu hiljadama dece širom sveta

11/07/2017

Zanimljivosti

Oko 750.000 dece širom sveta pati od nedostatka vitamina A.
Nedovoljna količina ovog vitamina u organizmu kod dece može dovedesti do slepila ili čak do smrti. Najviše dece koja su pogođena ovim nedostatkom žive u siromašnim delovima sveta gde su banane jedne od osnovnih namirnica. Banane u sebi sadrže vitamin A, ali u veoma malom procentu.

Kako bi se izborili sa epidemijom nedostatka ovog vitamina, tim istraživača sa Kvinslendskog Univerziteta za tehnologiju razvijaju genetski modifikovanu bananu sa povećanom količinom vitamina A koja lako može da se gaji u Ugandi.
Istraživači su obavili da će već od 2021. godine ugandski farmeri moći će da uzgajaju ovu novu sortu voća.

- Uzeli smo gen banane sa Papua Nove Gvineje, koja je prirodno bogata vitaminom A ali je male veličine, i ubrizgali smo ga u Kavendiš bananu – rekao je šef istraživanja Džejms Dejl.

Nutritivno bogata banana koju su razvili izgleda malo drugačije od obične banane: ima zlatno – narandžastu boju umesto žute, i sadrži duplu dozu vitamina A.

Sledeći korak biće da istraživači nauče i pomognu farmerima u Ugandi kako da sade i gaje ove super banane, u nadi da će ova nova vrsta smanjiti gladovanje i bolesti izazvane ovim nedostatkom vitamina širom Afrike.

- Ovi elitni geni super banane biće poslati u Ugandu u epruvetama gde će biti ubrizgani u lokalne banane kao prva faza terenskih ispitivanja –dodao je Dejl.

Ako sve protekne po planu, deca će moći da uživaju u voću na koje su već navikli, ali sa mnogo više zdravstvenih benefita.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...