SUPER PIRINAČ: Kineski naučnici razvili žitaricu koja raste u SLANOJ VODI i može da prehrani oko 200 MILIONA LJUDI

10/11/2017

Zanimljivosti

Pirinač

Strašno je da je u današnje vreme glad i dalje jedan od najvećih svetskih problema. Prognoze uopšte nisu dobre i procenjuje se da će sa porastom stanovništva sve više rasti i broj onih koji će patiti za hranom.

Kako se ovo ne bi desilo, naučnici danonoćno rade na pronalasku rešenja pa su tako kineski naučnici uspeli da proizvedu jednistven plod pirinča koji raste u slanoj vodi.

Zbog toga naučnici zdušno rade na pronalaženju i usavršavanju prehrambenih proizvoda koje će moći da podmire prehrambene potrebe najugroženijih, a pravi proboj napravlljen je u Kini.

Kineski naučnici uspeli su da proizvedu jedinstveni, super pirinač koji može da raste i u slanoj vodi.

Centar za razvoj istraživanja u Čingdaou uspeo je da napravi pirinač koji je otporan na alkalno i slano okruženje. Rezultati su iznenadili i oduševili i same naučnike, pošto je ovaj pirinač prevazišao sva očekivanja koja se tiču roda – daje 6.5 do 9.3 tona pirinča po hektaru, umesto predviđenih 4.5 tona po hektaru.
To znači da bi ova nevervatna sorta pirinča mogla da nahrani oko 200 miliona ljudi.

Pirinač

Nazvan je Juan Mi jer je uzgojen iz slane vode iz Žutog mora. Obzirom na to da Kina ima milion nenaseljene zemlje sa visokim salinitetom i kiselošću tla, ovaj pirinač je za sada jedino što bi moglo da uspe na njoj. Na ovom negostoljubivom terenu moglo bi da se proizvede oko 50 miliona tona ovog pirinča.

Osim što može da raste u slanoj vodi, ovaj pirinač je i mnogo zdraviji jer sadrži veću količinu nutrijenata i kalcijuma od običnog pirinča, a navodno je i ukusniji. Obzirom da se gaji u vodi, potrebno je manje pestivida kako bi se zaštitio od štetočina, a so u njegovom sastavu mogla bi da otera patogene bakterije.

Najveća mana je njegova cena – osam puta je skuplji od uobičajne cene pirinča.

Ipak, ako bi ovaj pirinač mogao da se adaptira da raste i na drugim slanim površinama, možda bi i ostale nacije osim Kineza mogle da imaju beeneficije od njega.

Po podacima UN-a prošle godine je zabeleženo da 815 miliona ljudi gladuje, a obzirom na napredak tehnologije i nauke, to je stvarno nedopustivo.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...