SVE ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI: Interesantne činjenice o BANANAMA

12/04/2018

Zanimljivosti

Banane

 

 

Banane su jedno od narasprostranjenijih vrsta voća i jedu se u gotovo svim zemljama sveta. Lepo su "upakovane" u čvrstu kora koja ih štiti, pa su lake za transport i smatraju se jednim od najzahvalnijim voćem na svetu. Veoma su zdrave, pune nutrijenata i odličan su zalogaj sa nogu jer su vrlo hranjive. Bilo da volite ili ne ovo divno voće, neke stvari o njemu možda ne znate.
Zato smo sakupili neke najinteresantnije činjenice o bananama:

 • Latinski naziv za bananu je musa sapientum, što u prevodu znači „voće mudro čoveka“.
 • Banane plutaju u vodi, kao i jabuke i lubenice.
 • Najrasprostranjenija vrsta banane koju najčešće srećete po pijacama i supermarketima naziva se Kavendiš banana. Predhodna najpopularnija vrsta banane bila je Gros Majkl, ali je nažalost ta vrsta istrebljena zbog gljivice pod imenom Panamska bolest.

Banane

 • Neke zemlje poput Japana, koriste vlakna iz biljke banane za pravljenje materijala za šivenje i čak papira.
 • Na maratonu u Barseloni, amerikanac Patrik Vingam trčao je obučen u bananu. Njegovo prolazno vreme iznosilo je 2 sata, 58 minuta i 2 sekunde, čime je postao rekorder u najbržem istrčavanju maratona obučen u kostim voća.
 • Trakice na bananama imaju sopstveni naziv, ali i svrhu, o čemu više možete pročitati ovde.

Banana

 • The Banana Club Museum nalazi se u Kaliforniji i predstavlja jednu od svetski najvećih kolekcija posvećenih nekoj voćki. Sadrži više od 17.000 stvari u obliku ili napravljenih od banane.
 • Banane su prirodno radioaktivne jer sadrže visoku koncentraciju kalijuma. Tačnije, sadrže kalijum -40 koji je je radioaktivni izotop kalijuma.
 • Osim što je hranjivo, cveće banane je vrlo zdravo.

Cveće banane

 • Preko 100 milijardi banana se pojede godišnje u svetu, što banane stavlja na četvrto mesto najbitnijih poljoprivrednih proizvoda. Prva tri mesta zauzimaju pšenica, pirinač i kukuruz.
 • Najviše banana pojede se u Ugandi. U ovoj zemlji godišnje se pojede 227 kilograma po osobi.
 • Biljka na kojoj banana raste klasifikuje se kao voće, dok sama banana spada u red bobičastih plodova.

Banane

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...