SVE ŠTO MOŽDA NISTE ZNALI: Interesantne činjenice o BANANAMA

12/04/2018

Zanimljivosti

Banane

 

 

Banane su jedno od narasprostranjenijih vrsta voća i jedu se u gotovo svim zemljama sveta. Lepo su "upakovane" u čvrstu kora koja ih štiti, pa su lake za transport i smatraju se jednim od najzahvalnijim voćem na svetu. Veoma su zdrave, pune nutrijenata i odličan su zalogaj sa nogu jer su vrlo hranjive. Bilo da volite ili ne ovo divno voće, neke stvari o njemu možda ne znate.
Zato smo sakupili neke najinteresantnije činjenice o bananama:

 • Latinski naziv za bananu je musa sapientum, što u prevodu znači „voće mudro čoveka“.
 • Banane plutaju u vodi, kao i jabuke i lubenice.
 • Najrasprostranjenija vrsta banane koju najčešće srećete po pijacama i supermarketima naziva se Kavendiš banana. Predhodna najpopularnija vrsta banane bila je Gros Majkl, ali je nažalost ta vrsta istrebljena zbog gljivice pod imenom Panamska bolest.

Banane

 • Neke zemlje poput Japana, koriste vlakna iz biljke banane za pravljenje materijala za šivenje i čak papira.
 • Na maratonu u Barseloni, amerikanac Patrik Vingam trčao je obučen u bananu. Njegovo prolazno vreme iznosilo je 2 sata, 58 minuta i 2 sekunde, čime je postao rekorder u najbržem istrčavanju maratona obučen u kostim voća.
 • Trakice na bananama imaju sopstveni naziv, ali i svrhu, o čemu više možete pročitati ovde.

Banana

 • The Banana Club Museum nalazi se u Kaliforniji i predstavlja jednu od svetski najvećih kolekcija posvećenih nekoj voćki. Sadrži više od 17.000 stvari u obliku ili napravljenih od banane.
 • Banane su prirodno radioaktivne jer sadrže visoku koncentraciju kalijuma. Tačnije, sadrže kalijum -40 koji je je radioaktivni izotop kalijuma.
 • Osim što je hranjivo, cveće banane je vrlo zdravo.

Cveće banane

 • Preko 100 milijardi banana se pojede godišnje u svetu, što banane stavlja na četvrto mesto najbitnijih poljoprivrednih proizvoda. Prva tri mesta zauzimaju pšenica, pirinač i kukuruz.
 • Najviše banana pojede se u Ugandi. U ovoj zemlji godišnje se pojede 227 kilograma po osobi.
 • Biljka na kojoj banana raste klasifikuje se kao voće, dok sama banana spada u red bobičastih plodova.

Banane

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...