Sve što ste želeli da znate o VAGI i KOBE govedini

21/04/2018

Zanimljivosti

Vagi govedina

Vagi i kobe govedina pojmovi su koji su u poslednje vreme postali veoma popularni. Verovatno zato što za šniclu od ovog mesa treba izdvojiti dosta novca, a poznati kuvari imaju za njega samo reči hvale.

Iako važi za jedno od najkvalitetnijih vrsta mesa na svetu, dosta je nejasnoća i zabuna, pa vam predstavljamo neke činjenice koje će vam pomoći da ga bolje upoznate.

Šta je vagi govedina, i kako se razlikuje od kobe govedine?

Hajde da počnemo od proste definicije japanske reči „vagi“. Ovaj termin bukvalno znači „japanska krava“.
Ipak, ne nosi svaka krava koja potiče iz Japana titulu vagi.

Tehnički, vagi se odnosi samo na četiri specifične vrste krava:

  • Japanska crna krava,
  • Japanska kratkoroga krava,
  • Mukaku Vashu – omanja vrsta krave bez rogova,
  • Japanska braon krava

Vagi govedina

Kobe je jedna vrsta vagi govedine. Ima ih mnogo. Svaka kobe je vagi, ali svaka vagi nije kobe.

Pored kobeanske govedine, postoji Mijazuka, Matsusaka, Ohmi i Bungo govedina. Svi ovi nazivi označavaju regiju odakle vagi govedina potiče.

Kobe ili kobeanska govedina predstavlja govedinu koja potiče iz regije oko grada Kobea. Kobeanska govedina je najskuplja govedina na svetu. Kilogram prave kobeanske govedine košta 400-600 eura, ponekad čak i više. Tek oko 4.000 goveda godišnje prodaju se kao prave kobe u Japanu.
Meso poseduje posebnu strukturu, teksturu i najniži udeo zasićenih masnih kiselina. Stoci iz Kobea treba u proseku tri puta više vremena da sazri za klanje u odnosu na obične vrste krava. Za uzgoj Kobe stoke ne koriste se veštački hormoni rasta ili antibiotici. Goveda su za oko jednu trećinu sitnija i lakša od obične govedine, što uzgajanje čini skupim  i veoma složenim procesom.

Kobe govedina

Van Japana, govedina iz regije Kobe naziva se uopšteno vagi, što i jeste uzrok konfuzije.

Kobe je najpoznatija, najskuplja i internacionalno prepoznatljiva vrsta vagi govedine. Toliko je popularna da je košarkaš NBA-a, Kobi Brajant tužio japanski grad (koji postoji više od 1000 godina) zbog nedozvoljenog korišćenja „njegovog“ imena za naziv govedine.

Šta može, a šta ne može da se nazove vagi govedinom

Vagi podrazumeva dva različita pojma u Japanu i npr.u Sjedinjenim Američkim državama.

U Japanu, vagi se odnosi isključivo na čistokrvnu stoku.

Japansko Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo jasno je propisalo da termin vagi može da se odnosi samo na 100% čiste vrste japanskih crnih, japanskih kratkorogih, Mukaku Vashu ili japanskih braon krava.

Vagi govedina

Sa druge strane, u SAD-u je većina vagi govedine mešano – američkim propisima je određeno da u vagi govedinu spadaju sve krave koje sadrže 46,8%  čiste japanske krvi.

U teoriji, i američka i japanska verzij vagi govedine dolazi iz istog spleta gena, ali tu ima i drugih faktora osim genetike. Bitno je čime se krave hrane, kako se uzgajaju, kakvu vodu piju. Na primer, vagi krave iz regije Mijazaki hrne se kašom koja se dobija od pravljenja sakea, pasu biljke koje rastu iz vulkanskog zemljišta, koje je veoma plodno. Regija je takođe blizu okeana, tako da u zemljištu ima ribljih kostiju i minerala, koji obogaćuju njihovu ishranu.

Tako da, ako pojedete stejk od kobe govedine u Njujorku, vrlo je verovatno da nećete probati pravu, japansku verziju, već njenu bledu američku kopiju.

Da li je kobe najbolja govedina na svetu?

Ovo pitanje je vrlo subjektivno, ali sudeći po japanskoj Nacionalnoj kompetativnoj izložbi vagi govedine (poznatije kao Vagi Olimpijada), odgovor je ne.

Titulu najbolje vagi govedine na odnelo je meso uzgajano u regiji Mijazaki, osvojivši prvo mesto na Vagi Olimijadi za 2017. godinu. Ovo takmičenje održava se svake pete godine, a govedina se ocenjuje po vrlo strogim kriterijumima.

Mijazaki vagi pokazala se kao najkvalitetnija i time oduzela tituli kobi govedini.

Mijazagi govedina

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...