SVEŽ PARADAJZ IZ TETRAPAKA: Naučnici pokušavaju da naprave ukusniji sok od paradajza

14/08/2017

Zanimljivosti

Sok od paradajza

Naučnici sa Instituta za hranu i poljoprivredne nauke Univerziteta Florida rade na tome da izvuku esenciju paradajza, kako bi napravili ukusniji sok od paradajza.

Oni su došli do saznanja da „esencija“, koja se obično uzima iz biljke kako bi se poboljšao ukus i aroma, takođe može da se koristi kako bi se dobio ukusniji paradajz sok.

- Mnogi se žale kako sok od paradajza nema taj tipičan, sveži ukus paradajza. Možda ako mu dodamo ovu esenciju, sok će imati bolji i više "paradajzast" ukus – rekao je Pol Sarnoski, profesor na ovom Institutu.

Sok od paradajza

Proizvođači citrusnih sokova, poput onih od narandže i grejpfruta, već dodaju voćne esencije u sokove posle pasterizacije, ali ta tehnika do sada nije mogla uspešno da se primeni i na sok od paradajza.

Istraživači su našli da vrsta paradajza Garden Gem, zadržava svoj ukus i posle konzervisanja, pa su zaključili da esencija treba da se vadi samo iz ove specifične vrste paradajza kao bi sok od paradajza ukusom više ličio na svež paradajz.

Ovo su dobre vesti za sve koji vole da uživaju u čaši paradajz soka, ali i za sve one ljubitelje koktela Bloody Mary, koji će sigurno biti još ukusniji. 

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...