SVEŽ PARADAJZ IZ TETRAPAKA: Naučnici pokušavaju da naprave ukusniji sok od paradajza

14/08/2017

Zanimljivosti

Sok od paradajza

Naučnici sa Instituta za hranu i poljoprivredne nauke Univerziteta Florida rade na tome da izvuku esenciju paradajza, kako bi napravili ukusniji sok od paradajza.

Oni su došli do saznanja da „esencija“, koja se obično uzima iz biljke kako bi se poboljšao ukus i aroma, takođe može da se koristi kako bi se dobio ukusniji paradajz sok.

- Mnogi se žale kako sok od paradajza nema taj tipičan, sveži ukus paradajza. Možda ako mu dodamo ovu esenciju, sok će imati bolji i više "paradajzast" ukus – rekao je Pol Sarnoski, profesor na ovom Institutu.

Sok od paradajza

Proizvođači citrusnih sokova, poput onih od narandže i grejpfruta, već dodaju voćne esencije u sokove posle pasterizacije, ali ta tehnika do sada nije mogla uspešno da se primeni i na sok od paradajza.

Istraživači su našli da vrsta paradajza Garden Gem, zadržava svoj ukus i posle konzervisanja, pa su zaključili da esencija treba da se vadi samo iz ove specifične vrste paradajza kao bi sok od paradajza ukusom više ličio na svež paradajz.

Ovo su dobre vesti za sve koji vole da uživaju u čaši paradajz soka, ali i za sve one ljubitelje koktela Bloody Mary, koji će sigurno biti još ukusniji. 

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...