Ta divna CEZAR SALATA i zanimljive činjenice koje niste znali o njoj

19/07/2018

Zanimljivosti

Cezar salata

Šta je to što Cezar salatu čini toliko popularnom? Možda je to krckavost rimske zelene salate, ukusan kremast dresig ili neodoljiv parmezan. Verovatno je spoj svih ukusa to što je čini jednim od omiljenih jela na planeti.
U principu, Cezar salata sastoji se od rimske zelene salate, krutona, prepečene slanine, grilovane piletine iseckane na komade, dresinga i parmezana posutoh po vrhu. Ipak, ovo je jedno od jela koje ni u jednom restoranu nije isto.
Svaki kuvar ima svoju verziju Cezar salate, a one su danas veoma udaljene od tradicionalnog recepta. Iako su glavni sastojci uglavnom isti, teško ćete probati potpuno istu Cezar salatu u dva različita restorana.

Cezar salata

Kako god da se priprema, Cezar salata je jedan od neizostavnih jela na menijima skoro svih restorana. Od luksuznih i ekskluzivnih, do malih porodičnih restorana, ova salata nalazi se u ponudi.

Ipak, ona iza sebe ima bogatu istoriju, kao i neke zanimljive činjenice koje možda niste znali.
 

 • Cezar salata nema veze sa Julijem Cezarom 
  Iako poznati rimski vosjkovođa sigurno ne bi imao ništa protiv da se ova salata nae na njegovoj trpezi, njena istorija ne ide toliko daleko.Kreacija je kuvara i vlasnika restorana Cezara Kardinija, koji je izmislio recept za Cezar salatu 4. jula 1924. godine i počeo da je poslužuje u svom restoranu Caesar’s Bar and Grill u Tihuani. Legenda kaže da je Kardinijeva kuhinja ostala bez zaliha i da je improvizovao ovu salatu sa sastojcima koji su mu bili pri ruci. Ispalo je da se njegova improvizovana “mućkalica” veoma dopala gostima. Recept se potom proširio Amerikom, a potom i celim svetom i tako je Cezar salata postala jedna od najpoznatijih i najpopularnijih salata.

Cezar Kardini

 • Caesar salata ima svoj praznik 
  Dan njenog nastanka, 4. jul, proglašen je za Svetski dan Cezar salate.
 • Najveća Cezar salata ikada napravljena težila je malo više od tri tone.
  Restoran Karniak u Tihuani, 20. oktobra 2007. godine, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda tako što je napravio najveću Cezar salatu na svetu. Težila je više od tri tone i u njenom pravljenju učestvovalo je 160 ljudi. Rekord koji je postavio ovaj restoran još uvek nije oboren.

Najveća Cezar salata na svetu

 • Tradicionalna Cezar salata ne sadrži piletinu i slaninu
  Originalni recept za Cezar salatu sadrži samo krutone, dresing, limun, zelenu salatu i parmezan. Vremenom su dodavani razni sastojci, ali piletina i slanina su se zadržali i postali neizostavni sastojci Cezar salate kakvu poznajemo danas.
 • Cezar salata je uzrok porasta proizvodnje rimske salate
  Danas širom sveta postoji skoro 80.000 farmi na kojima se uzgaja samo rimska salata. Tome je doprinelo to što su franšize brze hrane uvidele potencijal Cezar salate, obogatile recept grilovanom piletinom i počele da ga služe u svojim restoranima kao zdravu hranu.

Farma rimske salate

 • Originalno je servirana kao koktel hrana
  Originalna Cezar salata se nije jela viljuškom, već prstima. Njen tvorac, Cezar Karniak, koristio je cele listove rimske salate. Salata je bila aranžirana tako da su krajevi salate bili na kraju tanjira, a sastojci ravnomerno raspoređeni na svakom listu. Jela se tako što bi se kraj lista uhvatio i jeo u komadu.
 • Služi se i sa sardelama
  Cezarov brat Aleks Kardini otvorio je lanac restorana u Meksiko Sitiju, gde je služio jelo pod nazivom “Originalna Aleks Kardini Cezar salata”. Glavna razlika između njegove salate i tradiionalnog recepta bilo je što je Aleks dodao sardele u Cezar salatu. Vremenom, primat u Cezar salati preuzele su piletina i slanina, ali sardele u ovoj salati se još uvek služe u nekim prestižnim restoranima.

Sardele

 • Cezar salata proširila se Evropom zahvaljujući ženi princa Edvarda VIII od Velsa
  Za današnju popularnost koju Cezar salata ima u Evropi zaslužna je gospođa Valis Varfild Simpson, žena princa Edvarda VIII od Velsa. Simpsonova je često posećivala Cezarov restoran, a bila je toliko očarana da je tokom njenih putovanja po Evropi delila recept za Cezar salatu slavnim kuvarima i vlasnicima restorana, sa detaljnim uputstvima. Tako je ovo jelo postalo popularno i na evropskom kontinetu.
 • Cezar Kardini je prodavao flaširani dresing za svoju salatu
  U početku, kuvari su imali velike poteškoće u replikovanju dresinga za Cezar salatu. 1948. godine tražnja za dresingom za Cezar salatu postala je toliko velika da je Cezar Kardini osnovao kompaniju Caesar Cardini Foods sa svojom ćerkom Rosom. Prvi produkt ove kompanije bio je flaširani originalni dresing za Cezar salatu.

KArdinijev dresing za Cezar salatu

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...