TRIKOVI I CAKE: Kuvari i konobari otkrivaju koja jela su PREPLAĆENA u restoranima

18/01/2018

Zanimljivosti

Hrana u restoranu

Možda vam se nekada desilo da naručite nešto u restoranu i čini vam se da to što ste naručili ne odgovara ceni koju plaćate.

Naravno, za svoj novac očekujete da dobijete kvalitetno jelo, ali ono vam nekada možda liči kao da je samo podgrejano ili da nije preterano sveže. Možda mislite da preskupo vino kuće i nije dovoljno dobro da bi koštalo toliko. Nekada, osećaj vas ne vara.

Nedavno su kuvari, konobari i ostalo osoblje restorana na sajtu Reddit podelili “najpreplaćenija jela” koja restorani prodaju, od kojih neka potvrđuju naše sumnje, dok su druga prilično iznenađujuća.
Predstavljamo vam 10 šokantnih načina na koji nas restorani “deru”, po rečima ljudi koji rade u njima.

1. Male flašice vina kupujemo po ceni od 7 dolara, a prodajemo po ceni od 37 dolara. Vino kuće koje se služi na čašu je najjeftinije vino koje dolazi u tetrapaku.

Vino iz tetrapaka

2. Radila sam u veoma luksuznom kauntri klubu. Parče “domaćeg” čizkejka koštalo je 7 dolara na meniju. Jedan od kuvara je na svom putu do posla svaki dan svraćao do obližnjeg supermarketa i kupovao celu tortu čizkejka za 5 dolara, koju smo gostima prodavali na parče kao domaći proizvod.

3.  Bila sam pomoćna kuvarica u restoranu specijalizovanom za takose. Ljuti sos je samo kupovni paradajiz sos umešan sa kajen paprikom.

4. Većina naših dezerta kupuje su u velikom supermarketu preko puta našeg restorana. Samo ih na tanjiru malo dekorišemo i prelijemo sosom od malina i prodajemo po 5 puta većim cenama. Takođe, dim koji osetite ispred restorana, ne mora da znači da je roštilj svež. Većina mesa je zamrznuta. S vremena na vreme, samo zapalimo vatru da bi izgledalo kao da roštilj uvek radi i da je sve sveže.

Zamrznuto meso

5.  Mi služimo “sveže ispečene, vruće perece” u našem lokalu, i jedan komad košta 8.95 dolara. Mi ih dobijamo zamrznute u kutiji. Kutija košta oko 75 dolara, a u njoj ima 100 komada. Pa izračunajte koliko realno košta jedan komad i kolika je to zarada.

6. Pečeni Kamembert sir je naziv jednog našeg jela. To je Kamembert koji nabavljamo u supermarktu po ceni od 1 dolar. Samo ga ispečemo i prodajemo po ceni od 15 dolara.

7. Radio sam u restoranu specijalizovanom za morsku hranu i mogu vam reći da su jastog rolnice ubedljivo najpreplaćenije jelo na meniju.

Jastog rolnica

8. U jednom restoranu u kome sam radila služio se “grill cheese”. To je najjednostavniji “sendvič” na svetu – bukvalno se stavi jedno i po parče sira na parče hleba, stavi se u toster i zagreje. Koštao je 7 dolara.

9. Bio sam kuvar u restoranu u Marseju gde je glavni specijalitet bila pasta sa morskim plodovima. Košta 3 eura da se ona napravi, a mi smo je prodavali za 24 eura.

10. Gazirani sok. U našem lokalu čaša je koštala 3 eura, a njena realna cena je 10 centi.

Čaša gaziranog soka

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...