TRIKOVI I CAKE: Kuvari i konobari otkrivaju koja jela su PREPLAĆENA u restoranima

18/01/2018

Zanimljivosti

Hrana u restoranu

Možda vam se nekada desilo da naručite nešto u restoranu i čini vam se da to što ste naručili ne odgovara ceni koju plaćate.

Naravno, za svoj novac očekujete da dobijete kvalitetno jelo, ali ono vam nekada možda liči kao da je samo podgrejano ili da nije preterano sveže. Možda mislite da preskupo vino kuće i nije dovoljno dobro da bi koštalo toliko. Nekada, osećaj vas ne vara.

Nedavno su kuvari, konobari i ostalo osoblje restorana na sajtu Reddit podelili “najpreplaćenija jela” koja restorani prodaju, od kojih neka potvrđuju naše sumnje, dok su druga prilično iznenađujuća.
Predstavljamo vam 10 šokantnih načina na koji nas restorani “deru”, po rečima ljudi koji rade u njima.

1. Male flašice vina kupujemo po ceni od 7 dolara, a prodajemo po ceni od 37 dolara. Vino kuće koje se služi na čašu je najjeftinije vino koje dolazi u tetrapaku.

Vino iz tetrapaka

2. Radila sam u veoma luksuznom kauntri klubu. Parče “domaćeg” čizkejka koštalo je 7 dolara na meniju. Jedan od kuvara je na svom putu do posla svaki dan svraćao do obližnjeg supermarketa i kupovao celu tortu čizkejka za 5 dolara, koju smo gostima prodavali na parče kao domaći proizvod.

3.  Bila sam pomoćna kuvarica u restoranu specijalizovanom za takose. Ljuti sos je samo kupovni paradajiz sos umešan sa kajen paprikom.

4. Većina naših dezerta kupuje su u velikom supermarketu preko puta našeg restorana. Samo ih na tanjiru malo dekorišemo i prelijemo sosom od malina i prodajemo po 5 puta većim cenama. Takođe, dim koji osetite ispred restorana, ne mora da znači da je roštilj svež. Većina mesa je zamrznuta. S vremena na vreme, samo zapalimo vatru da bi izgledalo kao da roštilj uvek radi i da je sve sveže.

Zamrznuto meso

5.  Mi služimo “sveže ispečene, vruće perece” u našem lokalu, i jedan komad košta 8.95 dolara. Mi ih dobijamo zamrznute u kutiji. Kutija košta oko 75 dolara, a u njoj ima 100 komada. Pa izračunajte koliko realno košta jedan komad i kolika je to zarada.

6. Pečeni Kamembert sir je naziv jednog našeg jela. To je Kamembert koji nabavljamo u supermarktu po ceni od 1 dolar. Samo ga ispečemo i prodajemo po ceni od 15 dolara.

7. Radio sam u restoranu specijalizovanom za morsku hranu i mogu vam reći da su jastog rolnice ubedljivo najpreplaćenije jelo na meniju.

Jastog rolnica

8. U jednom restoranu u kome sam radila služio se “grill cheese”. To je najjednostavniji “sendvič” na svetu – bukvalno se stavi jedno i po parče sira na parče hleba, stavi se u toster i zagreje. Koštao je 7 dolara.

9. Bio sam kuvar u restoranu u Marseju gde je glavni specijalitet bila pasta sa morskim plodovima. Košta 3 eura da se ona napravi, a mi smo je prodavali za 24 eura.

10. Gazirani sok. U našem lokalu čaša je koštala 3 eura, a njena realna cena je 10 centi.

Čaša gaziranog soka

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...