U JAPANU OBAVEZNO MLJACKAJTE: Pravila ponašanja za stolom u drugim zemljama

24/01/2018

Zanimljivosti

Hrana u restoranu

Možda mislite da imate dobar bonton za stolom, ali baš on može uvrediti domaćina u nekoj stranoj zemlji. Različite kulture imaju različite običaje obedovanja, pa neki gestovi koji su nama uobičajeni u stranoj zemlji može biti veoma uvredljiv.

Evo nekih drugačijih običaja koje bi bilo dobro da zapamtite ako idete u posetu nekoj od sledećih zemalja:

PORTUGALIJA

Ukoliko se nađete u portugalskom restoranu u kome na stolu nema karafindla, smatra se nepristojnim ako ga zatražite. Insistiranje na bilo kakvom začinu, pa čak i soli i bibera, smatra se velikom uvredom za kuvara.

So i biber

KOREJA

Kada ste na ručku u Koreji ne počinjite sa jelom dok najstariji muškarac ne uzme prvi zalogaj iz svog tanjira. Tek kada on proba hranu, onda počinju ostali sa jelom. Ako vam neko stariji od vas ponudi piće, treba da ga uzmete sa obe ruke kao znak poštovanja. Takođe se smatra nepristojnim ako ustanete od stola dok nisu svi završili sa jelom.

MEKSIKO

Ako jedete takose u Meksiku, jedite ih rukama. Ako koristite pribor dok jedete ovo jelo, smatraće vas uobraženim i arogantnim.

Takosi

TURSKA

Turci su veoma gostoljubiv narod. Na njihovim bazarima, u svaku prodavnicu u koju uđete ponudiće vas čajem ili kafom. Ono što je bitno da zapamtite je da pošto završite sa ispijanjem napitka, preko šoljice stavite kašičicu. To je univerzalan znak da ne želite repete, a ako to ne uradite, domaćin će vam stalno dosipati kafu ili čaj.

Turska kafa

KINA

U našim krajevima običaj je da se sve pojede iz tanjira kako bi se pokazalo da cenite kulinarsko umeće domaćina. U Kini je stvar potpuno obrnuta. Tamo je običaj da ostavite nešto hrane u tanjiru kako biste pokazali da ste dobili dovoljnu porciju. Ako sve pojedete, domaćin će misliti da je pripremio premalo hrane.

Ostaci hrane u restoranu

FRANCUSKA

Najgore što možete da uradite na večeri u Francuskoj je da započnete razgovor o novcu, pa makar se radilo i o poslovnoj večeri. Francuzi ovo smatraju veoma nepristojnim.

ITALIJA

Italijani mnogo cene način na koji jedete testeninu. Oni je motaju pomoću viljuške, ne kraju tanjira. Ako bockate pastu ili je sečete nožem veoma će ih razljutiti i smatraće vas potpunom neznalicom i nekim ko ne ceni ovaj kulinarski specijalitet.

Špagete

INDIJA

U Indiji, hrana se uzima samo desnom rukom. Leva se smatra nečistom, a osim u ovoj zemlji ovo pravilo važi i za sve muslimanske zemlje.

JAPAN

Dok je kod nas srkanje supe i mljackanje nešto najgore što možete uraditi za stolom, u Japanu je takvo ponašanje i te kako poželjno. Oni smatraju da je to način da pokažu kuvaru da istinski uživaju u njegovim jelima.
Takođe, pošto se japanska hrana jede štapičima, ako bockate hranu njima, uvredićete domaćina. Zato naučite kako da ih koristite, a evo vodiča koji će vam pomoći u tome.

Suši

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...