U SUSRET PRVOM MAJU: Izbegnite 7 greški koje mogu da upropaste dobar roštilj

30/04/2017

Zanimljivosti

Roštilj

Svi se radujemo Prvom maju i druženju sa društvom. Miris roštilja već se oseća u vazduhu, a ako i vi planirate da provedete ovaj neradni ponedeljak u roštiljanju sa društvom, obratite pažnju na 7 grešaka koje mogu da vam upropaste meso. Iako je akcenat na druženju, ipak ne biste voleli da sav taj rad za grilom propadne zar ne?

Zato ćemo spomenuti nekoliko stvari u kojima najčešće grešimo kad je u pitanju roštiljanje.

PRVA GREŠKA – Nedostatak strpljenja

Kako kaže stara poslovica: „Što je brzo, to je i kuso“. To posebno važi za spremanje roštilja. Ukoliko ste vi majstor za meso tog dana, očekujte da će vas požurivati i bombardovati pitanjima kada će da bude gotovo. Ne popuštajte pod pritiscima gladnih očiju i krčenju stomaka – dobro ispecite meso. Osim zbog ukusa, poluživo meso može biti i veoma opasno, tako da shvatite svoju ulogu ozbiljno kako ne biste dan završili u hitnoj.

DRUGA GREŠKA: Previše ohlađeno meso

Čak i najbolje roštiljdžije nekada su omanuli u ovom segmentu. Svo meso koje želite da ispečete treba da stoji na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, pre nego što ga stavite na rešetku. Na primer, ako pečete odrezak, izvadite ga iz frižidera barem sat vremena prije kako bi meso bilo idealne temperature kad krenete s pečenjem. Najbolje bi bilo da svo meso kupite istog dana, što je veoma izvodljivo jer sve mesare rade za Prvi maj (kada imaju i najviše posla). Ako ste ga već kupili ranije, izvadite ga iz frižidera par sati pre nego što raspalite roštilj.

Roštilj

TREĆA GREŠKA  - Prejaki žar

Jedna od najbitnijih stvari roštiljanja je pravilno pripremljeni žar, zavisno od toga koju vrstu mesa pripremate na roštilju. Pripazite da žar nije previše jak jer će se meso prepeći spolja, dok će unutra ostati sirovo. Majstori roštilja preporučuju srednje jaki žar za pripremu piletine, za file ribe nešto jači, dok za odreske temperatura mora biti vrlo jaka, ali ne i prejaka.

ČETVRTA GREŠKA - Previše začina

Začini su uvek dobra stvar, ali morate paziti sa količinom. Oni su tu da bi upotpunili ukus mesa, a ne da potpuno preovladaju. Najbolje je da koristite samo so i biber sa kojima ne možete pogrešiti, sem ako baš ne opustite ruku i preterate. Mrvica origana ide odlično uz krmenadle sa roštilja, ali proverite sa društvom da li ima onih koji ne vole ovaj začin.

Roštilj

PETA GREŠKA – Niste nauljili roštilj

Svinjsko meso u sebi ima dovoljno masnoće koja može podmazati rešetku i neće se lepiti za nju, ali druge vrste mesa mogu da prave problem ako ste zaboravili da podmažete roštilj. To posebno važi za belo meso, kao i za ribu. Da, znamo da mnogi misle da je skrnavljenje roštilja ako pečemo ribu na njoj i da nema bolje 'tice od prasice, ali ako u društvu ima onih koji žele ovu namirnicu, uljenje roštilja je obavezno. U suprotnom riba ili suvo belo meso mogli bi se zalijepiti za rešetku i veoma ih je teško odlepiti. U svakom slučaju, svako meso bolje će se ispeći i imaće bolji šmek ako roštilj nauljite parčetom slanine na primer.

Riba na roštilju.

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...