Ukoliko se ne pronađe dugoročno rešenje, svetu preti NESTAŠICA ČOKOLADE

29/08/2018

Zanimljivosti

Čokolada

Čokolada je jedan od omiljenih proizvoda na celom svetu. Neizostavan je deo mnogih torti i kolača, i jedan od slatkiša koji nam uvek izmami osmeh na lice. Iako njeno prekomereno konzumiranje dovodi do gojaznosti i povećanja šećera u krvi, poslednjih godina mnogo se piše o benefitima čokade. Mnoge studije pokazale su da ona dovodi do smanjenja stresa i krvnog pritiska, kao i da sadrži dosta antioksidanata. Naravno, umerenoj količini, koja je otprilike dve kockice dnevno.

Zbog svog neodoljivog ukusa, globalno tržište čokolade, kao i njena konzumacija, drastično raste. Predviđa se da će do 2025. tražnja za ovim proizvodom porasti duplo u odnosu na 2015. godinu.

Zbog toga se javlja ozbiljan problem -  nestašica čokolade. Mnoga istraživanja koja se bave ovom temom pokazala su da je moguće da će do 2050. godine svet ostati bez ove poslastice.

Švajcarska je zemlja u kojoj se godišnje pojede najviše čokolade – čak 8 kilograma po stanovniku. Stanovnici Zapadne Evrope i Severne Amerike ih slede kao zemlje koje najviše konzumiraju slatkiše.
Zahvaljujući urbanizaciji u Kini i Indiji, koji sve više prihvataju ukuse sa zapada, proizvođači čokolade dobijaju novo potencijalno ogromno tržište.
Šta više, trenutno najbrže rastuće rastuće tržište čokolade je ono u Indiji, gde je u roku pet godina potražnja je porasla za 50 odsto.

Čokoada

Ipak, globalni porast tražnje za ovim proizvodom nije glavni razlog zbog koga bi svet mogao da se suoči sa nestašicom čokolade. Najveći problem je što je kakao, koji je glavni sastojak čokolade, veoma zahtevan za uzgajanje. Ova delikatna biljka zahteva vlažnu trposku klimu i hladovinu kišnih šuma. Obzirom na globalno zagrevanje, ovi uslovi se sve ređe nalaze.

Najveći uzgoj kakaa trenutno je u Gani i Obali Slonovače. Kako bi se zadržali idealni uslovi, proizvodnja kakaa će morati da se prebaci u brda, odnosno na veće visine.

Pored pogoršavanja klimatskih uslova, još jedan veliki problem kod uzgajanja kakaa su biljne bolesti koje uzrokuju insekti, zbog čega se godišnje gubi 30 do 40 odsto prinosa. Ovog leta, Obala Slonovače morala je da uništi polje kakaa površine 100 hiljada hektara jer su ga napali insekti. Na tom području ovu biljka neće moći da se sadi narednih pet godina.

Kakao

Najveći proizvođač slatkiša na svetu, Mars Wrigley, uložio je milijardu dolara u istraživanje otpornijeg kakaa. Novac će biti uložen u razvoj alternative kakau i poboljšanju postojeće biljke, kako bi manje zavisila od vremenskih prilika. Ova kompanija je i prva koja je najavila da će u svojim čokoladama koristiti samo najkvalitetniji kakao sa sertifikatom, a proizvođače novčano potpomažu i Hershey, Ferrero, Lindt i Mondelez, tako što plaćaju više za kvalitetniji kakao.

Obzirom na predviđanja da će klimatske promene i globalno zagrejavanje samo da se pogoršavaju, ostaje nada da će naučnici spasiti sudbinu čokolade, tako što će stvoriti otporniju vrstu kakaa.
Zamisliti svet bez čokolade, iako će to možda doći za par decenija, stvarno je tužan scenario.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...