UKUSNA, ZDRAVA I LEKOVITA: Voćka koju zovu „hleb pustinje“ je jedna od najzdravijih na svetu

19/02/2018

Zanimljivosti

Urme

Ukoliko ste putovali po arapskim zemljama, videli ste jednu voćku koju svi lokalci konzumiraju – urmu. Tamo je zovu “hleb pustinje”, a poznata je i pod nazivom “Božija biljka”.
Čak i da niste posećivali ove države, sigurno ste čuli o tome koliko su urme zdrave, a to je zaista tačno.
Osim što su veoma hranjive, urme sadrže sastojke koje smanjuju hipertenziju, povišeni holesterol i anemiju.
Obzirom da se lako vare, da pružaju osećaj sitosti duže vreme i da imaju pregršt vitamina i vlakana preporučuju se svima. Idealan su izbor čak i za dijabetičare, koji mogu slobodno da ih konzumiraju što nije slučaj sa mnogim vrstama voća.
Njihova vlaknasta struktura odlična je za rad digestivnog trakta, pa pomaže kod zatvora i tvrde stolice, ali i kod dijareje.

Posebno se preporučuju anemičnim osobama, deci i trudnicama jer su bogate gvožđem. Takođe sadrže lutein i zeaksanin koji su dobri za mrežnjaču, pa su odlične za zdravlje očiju.

Obzirom da su vrlo hranjive, verovatno nećete moći mnogo da ih pojedete. Što je dobro, jer su vrlo kalorične – jedan kilogram urmi sadrži čak 3000 kalorija. Iako to nisu “prazne” kalorije koje su loše za zdravlje i izgled, ograničite se da pojedete maksimalno 10 urmi u jednom danu.

Urme

Ukoliko ste jedan od retkih kome se ne sviđa ukus urme, možete iskoristiti benefite ove čudesne voćke tako što ćete napraviti sok od urmi.
Recep je vrlo jednostavan: Ostavite nekoliko urmi da prenoće u većoj čaši vode. Do jutra će omekšati, pa onda izvadite koštice u njih, stavite ih u blender i izmiksajte ih. Ukolko vam je smuti previše gust dodajte vode po želji, a najbolje bi bilo da za to iskoristite vodu u kojoj su urme omekšavale.

Ako volite ukus urmi uživajte u smutiju, a ako ga ne preferirate samo ga popijte na eks. To je najbezbolnji način da unesete ovu čudotvornu i ekstremno zdravu voćku koja čuda čini za vaše zdravlje, bez da je žvaćete ako ne volite njen ukus.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...