USPORITE MALO: Veoma je nepristojno kad neko brzo jede, ali i OPASNO PO ZDRAVLJE!

03/07/2017

Zanimljivosti

Čovek brzo jede

Maniri za stolom nešto su što se uči od malih nogu. Iako niko ne očekuje bonton sa bečkog dvora, neka osnovna pravila pristojnosti trebalo bi da se ispoštuju kada jedete u restoranu, pa i kod kuće.
Posle srkanja supe, ono što najviše ide na živce ljudima je kada neko prebrzo jede. Čak i ako vas je briga šta misle drugi oko vas, kada ste u društvu takve osobe i vi podsvesno imate nagon da se ubrzate i smažete jelo što pre. Pritom, stvarno izgleda ružno kada neko trpa hranu u sebe svetlosnom brzinom i veliki je odraz nekulture.
Osim toga, to uopšte nije zdravo i može izazvati ozbiljne posledice po organizam.
Predstavljamo vam 5 veoma opasnih zdravstvenih stanja koje brzo konzumiranje hrane može da izazove.

GOJAZNOST

Osobe koje brzo jedu, jedu očima. Oni su vizualisti koji jedva čekaju da strpaju u sebe to što im izgleda ukusno i to rade tako brzo da mozak ne dobija informaciju da je sit. Tako se unosi više hrane ngo što je realno potrebno, a to je siguran put za dobijanje suvišnih kilograma koji vode ka gojaznosti.
Mozgu je potrebno vreme da shvati da ste siti. Kada jedete polako ili umerenom brzinom, informacija da ste siti doći će do mozga brže i neće doći do prejedanja.

Osim toga, osobe koje brzo jedu, brže će osetiti glad nakon obroka od onih koji jedu normalnom brzinom.

Gojaznost

DIJABETES

Dijabetes i gojaznost usko su povezani. Kada brzo jedete, povećavate rizik od gojaznosti koja je jedan od glavnih uzroka insulinske rezistencije, a samim tim povećavate i šanse da dobijete dijabetes tipa 2.

METABOLIČKI SINDROM

Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja, a prebrzo unošenje hrane može da ga aktivira. Kada jedete brzo, telo se oseća napadnutno i pod stresom da što brže sačuva sve hranjive materije koje unosite. Bukvalno ga bombardujete hranom i metabolizam to prepoznaje kao znak da treba da uskladišti i dobre i loše stvari iz hrane i blokira sagorevanje materija. Prostije rečeno, da čuva zalihe koje se onda pretvaraju u masti.
Ceo metabolizam se usporava, a najblaži simptom metaboličkog poremećaja biće nagomilavanje kilograma i to na mestima sa kojih se teško skidaju. Osobe sa niskim nivoom dobrog holesterola (HDL) i sa masnim naslagama na stomaku verovatno imaju metabolički sindrom.

Čovek brzo jede

GASTRITIS

Erozivni gastritis je upala koja izjeda sluzokožu creva, a do nje može doći ukoliko brzo jedete. Pošto su osobe koje “proždiru” hranu sklone prejedanju, njihov želudac je pod velikim pritiskom. Hrana se nagomilava u njemu i ne stiže da se obradi kako treba, a želudac pokušava da se bori sa tim tako što pojačano luči želudačnu kiselinu.
Možda vam povremena žgaravica izgleda bezazleno, ali želudačna kiselina može da ošteti sluzokožu i tako izazove erozivni gastritis  koji nije nimalo zabavan ni  bezazlen.

Gastritis

GUŠENJE

Sigurno ste osetili poriv kada ste u društvu sa nekim ko prebrzo jede da mu kažete da uspori, udahne ili da će se udaviti.
Ovo možda zvuči smešno svima koji imaju naviku brzo da jedu, ali rizik od gušenja hranom uopšte nije mali.
Hranu treba dobro sažvakati, a ako je samo jednom- dvaput provučete kroz zube pre nego što je progutate, nećete je dovoljno usitniti. To stvara rizik da pregutate preveliki komad koji će vam se zaglaviti u dušniku i blokirati disanje.

Žvakanje je takođe bitno da ne bi došlo do gore pomenutog erozivnog gastritisa. Što bolje sažvaćete hranu, želudac će je brže i bolje svariti, bez upotrebe suvišne kiseline.

Uostalom, iako vi nemate strah da ćete se ugušiti dok jedete drugi oko vas nesvesno imaju. Kada registrujemo osobu koja prebrzo jede, podsvesno smo na oprezu da joj priskočimo u pomoć ako krene da se guši hranom. To smanjuje naš užitak u jelu i od toga potiče poriv da kažemo nekom ko “guta” hranu: “Lakše malo, udavićeš se”.

Gušenje hranom

Možda vas ovo što ste pročitali neće navesti da prestanete brzo da jedete. Možda vas baš briga što će drugi misliti da ste nevaspitani ili ste možda prirodno mršavi i mislite da prvo i drugo zdravstveno stanje sa ove liste ne može da vam se desi. Ipak, imajte u vidu da nas sa godinama loše navike stižu. Ako sada mislite da niste u opasnosti od ovih bolesti ne znači da nećete biti. Zapamtite, telo pamti i nikad ne prašta loše navike – stići će vas kad tad.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...