UZ MESO, SAMO VODA: Sokovi uz proteinske obroke smanjuju sagorevanje masti

29/07/2017

Zanimljivosti

Burger i sok

Kada želite da se rešite viška kilograma, ishrana sa mnogo proteina daje najbolje rezultate. Brojna istraživanja su pokazala da meso, riba, orašasti plodovi i druge namirnice bogate proteinima pomažu telu da brže sagoreva masti.

Ipak, nova studija pokazuje da ako uz pljeskavicu ili krmenadlu pijete gazirano piće, efekat je obrnut i možete dobiti na težini.

Istraživači su izabrali 27 zdravih učesnika i podelili im obroke koje su pojeli u izolovanim sobama koje mere nivo kiseonika, ugljen dioksida, temperaturu i pritisak vazduha. Praćenjem ovih parametara, istraživači su mogli da izračunaju kako su obroci uticali na metabolizam učesnika i sposobnost njihovog tela da razgrađuje masti.

Obroci sa umerenom i povećanom količinom proteina posluženi su sa sokovima sa šećerom i sokovima sa veštačkim zaslađivačima. Učesnicima koji su uz visoko proteinski obrok pili sok sa šećerom sposobnost za razgradnju masti u organizmu pala je za čak  8%  u odnosu na one učesnike koji su uz jelo pili sokove sa veštačkim zaslađivačima. Takođe, pića sa šećerom dodala je znatne kalorije celokupnom obroku.

Burger i sok

- Utvrdili smo da trećina dodatnih kalorija od sokova sa šećerom nisu potrošene, metabolizam za razgranju masti se znatno usporio i trošio manje enregije za metabolizaciju obroka – rekla je vođa studije Šanon Karperson.

 - Ova smanjena metabolička efikasnost može "primorati" telo da skladišti više masti, što dovodi do gojenja - dodala je ona.

Drugim rečima, šećerna pića veoma odmažu procesu sagorevanja masti. Ne samo da dodaju prazne kalorije koje vas neće držati sitim, već blokiraju da hrana koja pomaže u sagorevanju masti obavi svoj posao u organizmu.

Tako da sledeći put kada budete hteli da zalijete hamburger koka kolom, razmislite dvaput, pomozite svom metabolizmu  i izaberite čašu vode umesto nje.

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...