UŽITAK ZA SVE GURMANE: Festival srpske kuhinje na Kalemegdanu

20/09/2018

Novosti

Specijaliteti srpske nacionalne kuhinje

Ceo Kalemegdan će u subotu odisati mirisima tradicije i srpske kuhinje. 22. septembara od od 11h do 21h moći ćete da uživate u svim čarima naših nacionalnih specijaliteta.

Udruženje građana „Čuvari ognjišta“ je organiztor ovog festivala čiji je cilj očuvanje srpskog gastronomskog nasleđa i prezentovanje kulture obedovanja ovdašnjih prostora. Ova manifestacija tako ima kulturno-tradicijski, istorijski, turistički i privredni karakter, a pritom nudi zabavu za sve generacije.

Opanci

Festival srpske trpeze podržala je i Turistička organizacija Beograda koja ističe da je gastronomija veoma važan segment ukupne turističke ponude grada i da je potrebno predstaviti je stranim turistima čiji broj se povećava iz godine u godinu.

Ova manifestacija doprinosi očuvanju srpskog gastronomskog nasleđa, prezentuje kulturu obedovanja ovih prostora uz želju da festival, kao višečulni događaj, na najbolji način predstavi našu trpezu kao istinski srpski turistički brend i postane tradicionalno mesto susreta domaćina i gostiju na kulturnoj i turističkoj mapi Beograda.

Srpski nacionalni specijaliteti

Festival neguje običaje srpske trpeze kroz vekove kombinujući ih sa tradicionalnom i izvornom srpskom muzikom, folklorom, pojanjem, narodnom nošnjom, duhovnim doživljajima i umetničkim prikazima.

Veliki broj učesnika i izlagača predstaviće se posetiocima festivala Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu. Tako će se na jednom mestu naći  aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića.

Program Festivala srpske trpeze

Izlagači će imati svoje štandove sajamskog tipa. Svi štandovi biće tematski objedinjeni, pa ćete tako imati priliku da vidite monašku trpezu, kako izgleda srpski post kroz vekove ili sve pekarske proizvode naše zemljee. Pekarsku temu otvara prezentacija krsnih kolača i pogača sa raznim vrstama hleba, na koju će se nadovezati poslastičari i proizvođači meda. Naravno, uz dobru hranu ide i čašica dobrog pića, pa će tako specijalitete određenih regija pratiti i karakteristična pića iz tih krajeva.
Program je podeljen u tri celine i obuhvata:

  • Takmičarski deo – U ovom delu programa restorani nacionalne kuhinje koje predstavljaju vrhunski domaći kuvari takmičiće se u pravljenju „najspecijaliteta“ Srbije za ovu godinu. Kuvari će spremati najrazličitije đakonije, od vojvođanske štrudle do pirotske peglane kobasice i to kroz nadmetanje aktuelnih prvaka i uvaženijih takmičara sa različitih manifestacija u Srbiji.
  • Edukativni program  - Ko god želi da nauči više o tajnama spremanja sprskih nacionalnih specijaliteta, može da poseti poseban prostor rezervisan za edukativni deo festivala. Najbitniji deo edukativnog programa biće nastup tročlanih timova sastavljenih od učenika iz pet srednjih ugostiteljskih škola. Učenici će se takmičiti u pripremanju hladnog predjela koristeći se samo osnovnim kuhinjskim priborom. Organizovana su i interaktivna predavanja oko izbora, obrade, čuvanja, pripremanja i konzumiranja hrane i pića, a poseban deo biće tribine oko pogleda na ishranu sa stanovišta zvanične medicine.
  • Kulturni program  - Eminentni umetnici približiće publici tradiciju, istoriju i duh našeg naroda, kroz igru i pesmu.

Nema sumnje da će ovo biti veoma lepa i zabavna manifestacija. Možda će Festival srpske kuhinje probuditi uspavanog gurmana u vama, a kada god se uželite autentičnih specijaliteta srpske kuhinje posetite neki od najboljih etno restorana u Beogradu. U njima ćete uživati u pravim ukusima Srbije i jelima spremljenih po starim, omiljenim receptima.

Restoran Stara kafana

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...