VANZEMALJSKA HRANA: Da li će povrće uzgajano na Marsu biti pogodno za našu ishranu?

05/05/2018

Zanimljivosti

Mars

Zbog sve manje obradive površine i sve većg zagađenja naše planete, naučnici se okreću ogromnom prostoru koji nas okružuje – svemiru. Preciznije, planeti Mars.
Mnogi scenariji naučnofantastičnih filmova baziraju se upravo na kolonizaciji ove planete, a izgleda da to polako postaje realnost.
Verovatno se neće desiti za našeg života, ali nije isključeno da će naši praprapra unuci biti rođeni Marsovci. Do toga ima još mnogo vremena, ali naučnici rade punom parom kako bi utvrdili da li je Mars idealna planeta za kolonizaciju ljudi.

Hrana je najbitniji prioritet, pa istraživači već godinama pokušavaju da uzgaje useve u uslovima koji simuliraju one na planeti Mars.

 Holandski istraživači uspešno uzgajaju rotkvice, grašak, raž i paradajiz na zemljištu koje je identično onom na Marsu – što pokazuje da na crvenoj planeti ima šanse za opstanak kolonizatora ljudske vrste ako do toga ikada dođe.

Ove povrćke rastu na zemlji koja je pažljivo mešana tako da tačno odgovara teksturi i hemijskom sastavu zemljišta koje se nalazi na Marsu. Istraživanja su dokazala da nijedan od uzgojenih useva do sada nije sadržao opasne materijale, objavio je Wageningen Univerzitet u Holandiji.

Saksije sa usevima u zemlji identičnog sastava kao što je zemljište na Marsu

- Ovi izvanredni rezultati su veoma obećavajući. Možemo bezbedno jesti rotkvice, grašak, raž i paradajiz uzgajane u uslovima kao na Marsu i veoma sam radoznao da probam kakvog su oni ukusa – rekao je vodeći ekolog istraživanja, Wieger Wamelink.

Koristeći zemljište koje je kreirala NASA, univerzitet eksperimentiše sa usevima još od 2013. godine i do sada je uspeo da uzgaji 10 letina.

Ipak, ostaju neke nedoumice o tome da li su i koji usevi apsorbovali visoke nivoe teških metala poput kadijuma, bakra i olova koji su nađeni u zemljištu planete Mars.

Dalja testiranja su neophodna na preostalih 6 useva, uključujući i krompir.

NASA planira put sa ljudskom posadom na Mars u predstojećim decenijama, a slični projekti uzgajanja hrane u uslovima istovetnim na crvenoj planeti sprovode se pod pokroviteljstvom američkog bilionera Elona Muska i holandske kompanije Mars One, sa ciljem da se na ovoj planeti naprave ljudske kolonije.

- Neophodno je da se usevi dobro istestiraju, kako bi bili 100% sigurni da bi kolonizatori na Marsu mogli sami da uzgajaju hranu i kako bi imali pristup što raznovrsnijim izvorima hrane – zaključio je Wamelink.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...