VANZEMALJSKA HRANA: Da li će povrće uzgajano na Marsu biti pogodno za našu ishranu?

05/05/2018

Zanimljivosti

Mars

Zbog sve manje obradive površine i sve većg zagađenja naše planete, naučnici se okreću ogromnom prostoru koji nas okružuje – svemiru. Preciznije, planeti Mars.
Mnogi scenariji naučnofantastičnih filmova baziraju se upravo na kolonizaciji ove planete, a izgleda da to polako postaje realnost.
Verovatno se neće desiti za našeg života, ali nije isključeno da će naši praprapra unuci biti rođeni Marsovci. Do toga ima još mnogo vremena, ali naučnici rade punom parom kako bi utvrdili da li je Mars idealna planeta za kolonizaciju ljudi.

Hrana je najbitniji prioritet, pa istraživači već godinama pokušavaju da uzgaje useve u uslovima koji simuliraju one na planeti Mars.

 Holandski istraživači uspešno uzgajaju rotkvice, grašak, raž i paradajiz na zemljištu koje je identično onom na Marsu – što pokazuje da na crvenoj planeti ima šanse za opstanak kolonizatora ljudske vrste ako do toga ikada dođe.

Ove povrćke rastu na zemlji koja je pažljivo mešana tako da tačno odgovara teksturi i hemijskom sastavu zemljišta koje se nalazi na Marsu. Istraživanja su dokazala da nijedan od uzgojenih useva do sada nije sadržao opasne materijale, objavio je Wageningen Univerzitet u Holandiji.

Saksije sa usevima u zemlji identičnog sastava kao što je zemljište na Marsu

- Ovi izvanredni rezultati su veoma obećavajući. Možemo bezbedno jesti rotkvice, grašak, raž i paradajiz uzgajane u uslovima kao na Marsu i veoma sam radoznao da probam kakvog su oni ukusa – rekao je vodeći ekolog istraživanja, Wieger Wamelink.

Koristeći zemljište koje je kreirala NASA, univerzitet eksperimentiše sa usevima još od 2013. godine i do sada je uspeo da uzgaji 10 letina.

Ipak, ostaju neke nedoumice o tome da li su i koji usevi apsorbovali visoke nivoe teških metala poput kadijuma, bakra i olova koji su nađeni u zemljištu planete Mars.

Dalja testiranja su neophodna na preostalih 6 useva, uključujući i krompir.

NASA planira put sa ljudskom posadom na Mars u predstojećim decenijama, a slični projekti uzgajanja hrane u uslovima istovetnim na crvenoj planeti sprovode se pod pokroviteljstvom američkog bilionera Elona Muska i holandske kompanije Mars One, sa ciljem da se na ovoj planeti naprave ljudske kolonije.

- Neophodno je da se usevi dobro istestiraju, kako bi bili 100% sigurni da bi kolonizatori na Marsu mogli sami da uzgajaju hranu i kako bi imali pristup što raznovrsnijim izvorima hrane – zaključio je Wamelink.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...