VEGANI U ZEMLJI MESA: Ovo su najbolji veganski restorani u Beogradu

09/02/2017

Novosti

Srbija je zemlja mesoždera - u našoj tradiciji utkano je da ručak nije ručak bez mesa. Ipak, sve se menja, pa i način ishrane. Svuda u svetu ljudi prelaze na vegansku ishranu, a naša zemlja nije izuzetak. Još uvek nepoznat, i ne baš sasvim prihvaćen, ovaj način ishrane polako, ali lagano  nalazi put i na našim prostorima. Zbog toga veliki broj restorana počinje da ubacuje veganske menije, a mi vam predstavljamo 3 najbolja takva restoraan u Beogradu-

1. GNEZDO ORGANIC

Restoran Gnezdo Organic pripada grupi malobrojnih lokala koji služe isključivo organsku hranu, a njegov bogat meni koji zadovoljava sve ukuse čini ga jednim od najboljih. Nalazi se odmah pored Brankovog mosta, a iako minimalistički, enterijar je veoma topao i rustičan. Ovde možete biti sigurni da je sve što jedete 100%  zdravo, a pored svakog jela naznačeno je da li je vegansko, vegeterijansko ili bez glutena. Veganski meni i korišćenje organski namirnica je ono što čini ovaj restoran jedinstvenim.
Namirnice koje se koriste u ovom restoranu nabavljaju se od malih lokalnih gazdinstava gde se sve uzgaja ručno, bez prskanja i mehanizacije. Najveći deo menija zauzimaju domaća jela, ali su neizostavni i specijaliteti popularne svetske kuhinje.
U ponudi su sendviči s organskim hlebom i piletinom, jajima, kozjim sirom ili povrćem; supe, salate, glavna jela. Da su mislili na sve goste govori i činjenica da se na meniju nalaze i nevegetarijanska jela poput rtanjski biftek i ćureći sote sa šumskim pečurkama i grilovanim jabukama. Da se zasladite možete organskom pitom s jabukama ili čokoladnim tartufima. Karta pića kao i sve ostalo je takođe organskog porekla, pa su gostima na raspolaganju domaće organske rakije, čajevi i ceđeni sokovi, kao i organska vina portugalske vinarije Campolargo.

Lokacija: Male stepenice 1a, Stari grad

Gnezdo Organic

2. RADOST FINA KUHINJICA

U suštini, ovo je vegetarijanski restoran, ali takođe ima i mnogo vegetarijanskih opcija na svom meniju, a svako jelo može da se modifikuje na zahtev gosta. Koncept zdrave hrane, ovde je predstavljen na veoma maštovit način. Šarmantno osoblje predstaviće vam specijalitete dana, a naša preporuka je da obavezno probate vegan burger, vege tortilje ili japanske ramen nudle. 
Atraktivan način srviranja uz specijalne soseve u malim činijicama, čine kompleksno i zdravo gastronomsko iskustvo koje će vas ostaviti punog stomaka, a bez osećaja nadustosti - bićete laki kao pero.

Lokacija: Pariska 3

Restoran Radost fina kuhinjica

3. PATLIDŽAN

Patlidžan je restoran sa tradicionalnom srpskom i internacionalnom kuhinjom, koji između ostalog, ima i veganski meni. Na jelovniku je velikim zelenim slovima obeleženo koja jela su veganska, ali uvek možete naručiti i nešto specijalno i kuvar će vam rado napraviti posebno jelo, baš po vašim preferencijama. 
Patlidžan kavijar je nešto izuzetno što morate probati, a pizza a la Patlidžan sa smokvama, rukolama i patlidžanom je pravo savršenstvo ukusa i mirisa. 
Restoran je pet friendly pa slobodno možete doći sa svojim četvoronožnim prijateljem na ručak.

Lokacija: Hadži Melentijeva 28, Vračar

Restoran Patlidzan

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...