VOLITE HRANU I FOTOGRAFIJU? Evo kako da postanete profesionalni FOTOGRAF ZA HRANU

20/02/2018

Zanimljivosti

Fotografisanje hrane

Možda ste neko ko stalno postavlja fotografije svoje večere na Instagram. Ili možda imate dugotraju ljubav prema fotografiji – i hrani. Ako se prepoznajete u nekoj od ovih kategorija i pasija vam je da fotografišete svaki zalogaj, imamo idealnu karijeru za vas – postanite fotograf hrane.
Šeri Hek, profesionalna fotografkinja hrane, objašnjava kako da napravite portfolio i kako od hobija da napravite unosan posao.

1. Kupite fotoaparat sa manuelnim podešavanjima

Telefoni u današnje vreme imaju izvrsne kamere, ali ipak ne mogu da se porede sa fotografijama aparata koji je dizajniran samo za to. Ne mora to da bude skup fotoaparat – dovoljno je da bude poluprofesionalan i što je najbitnije da ima podesivo sočivo.
- Možete napraviti izvanredne fotke i sa fiksnim sočivima, ali sa njima nećete naučiti kako da kontrolišite perspektivu, oštrinu i dubinu fotografije. Zbog toga je bitno da nabavite kvalitetan aparat sa podesivim sočivom i manualnim podešavanjima – preporučuje Hek.

2. Fotografišite svakodnevnu hranu i sastojke

Hek kaže da uopšte nije neophodno napraviti kompleksnu fotografiju svaki put kada želite da dodate novu sliku u svoj portfolio. Umesto toga, ona preporučuje da se fokusirate na jednostavnije fotke snimljene u različitim situacijama.
- Testirajte svoje sposobnosti kroz svaki prozor, sa različitih distanci, koristite različita sočiva za fokus. Zapisujte šta valja, a šta ne. Postavite sebi pitanja poput: „Da li je mutna fotografija? Da li ima previše senki? Najvažnije, da li izgleda ukusno?“ – savetuje ona.

Fotografisanje hrane

3. Napravite veb sajt

Osim što je još jedno mesto gde možete da podelite svoj portfolio, veb sajt pokazuje da ste ozbiljni po pitanju vaše karijere fotografa za hranu.
- Ovo nije neophodan korak, ali je veoma preporučljiv jer personalizovan sajt dodaje osećaj trajnosti vaše potencijalne nove karijere. Šalje poruku potencijalnim klijentima da ste ozbiljni i da nećete odustati od ovog poduhvata – kaže Hek.

4. Pokažite svoj rad

- Vaš rad je potrebno da vidi što više ljudi, kako biste mogli da se pokrenete sa nulte tačke i počnete sa sitnijim poslićima dok gradite svoju listu klijenata. Za početak, ponudite svoj potfolio manjim biznisima. Ukoliko ne mogu da vam plate, dogovorite neku vrstu kontra usluge. Na primer, ponudite da slikate njihove proizvode besplatno u zamenu za to da te fotografije uz preporuku stavite u svoj portfolio. Fokusirajte se na nove pekare, male lokalne restorane, nove kafiće... Manji biznisi će lakše pristati da rade sa vama kako bi dobili marketinško i reklamo izlaganje – na isti način na koji vi pokušavate da izgradite solidni portfolio – rekla je Hek.

Osim ugostiteljskih objekata, probajte da kontaktirate časopise i sajtove koji se bave kulinarstvom i ponudite im svoje usluge.

Pirinač

5. Ne odustajte

Istrajnost je nešto što je potrebno u svakom poslu. Najbitnije je da ne očajavate i ne odustajete odmah – treba vremena da se probijete u krugove profesionalnih fotografa hrane.

- Pitajte bilo koga ko vam padne na pamet da li su mu potrebne vaše usluge. Prihvatite da na jedno „možda“ sledi 20 „ne hvala“, i ne odustajte. Istrajnost je neophodna kako bi postali fotograf hrane – upozorava Hek.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...