VOLITE KINESKU KUHINJU? Evo šta treba da znate o njoj

02/03/2017

Novosti

Kineska hrana

Već dugi niz godina, kineska kuhinja je popularna na našim prostorima. Njeni zaštitni znaci su pirinač, soja sos, obilje povrća i vok - tiganj u kome se sprema većina specijaliteta. Ipak, kineska hrana kod nas ne može se uporediti sa hranom koja se stvarno jede u Kini. Iako većina kineskih restorana ima kuvare koji su rođeni Kinezi, oni su svoja jela prilagodili našim ukusima. Na njihovim menijima od mesa ćete naći piletinu, svinjetinu, teletinu i pačetinu, dok bi taj meni npr. u Pekingu, a pogotovo u manjim kineskim mestima, bio mnogo opširniji i uključivao bi razne gmizavce, insekte i glodare, što naše oko, a kamoli stomak ne bi mogao da svari.
Ako planirate put u Kinu, bilo bi dobro da se upoznate šta sve od njihove kuhinje i običaja obedovanja možete da očekujete, a mi smo izdvojili par interesantnih činjenica o tradicionalnoj kineskoj kuhinji koje će vam pomoći u tome.

 • Iako zapadnjaci osnovom kineske kuhinje smatraju pirinač, istina je da se on u velikoj količini upotrebljava samo na jugu Kine, dok je na severu zastupljena pšenica i njeni proizvodi.
 • Da bi bilo ukusno, Kinezi smatraju da jelo treba da sadrži svih pet ključnih ukusa - sladak, gorak, slan, ljut i kiseo. Svi ti ukusi treba da se savršeno ukombinuju kako bi jelo bilo ukusno i zdravo.
 • Po kineskim običajima, hrana se međusobno deli. Svako uz sebe ima svoju činiju pirinča, dok je glavno jelo posluženo na sredini stola i svi ga međusobno dele.

Kineska hrana

 • U Kini je sasvim normalno da se odlazi u kupovinu sa mini frižiderom u ruci kako se hrana usput ne bi pokvarila jer Kinezi kupuju samo sveže namirnice i preziru konzerviranu i smrznutu hranu.
 • Po nekim istraživanjima, jedna osoba u Kini tokom života pojede u proseku duplo više voća i povrća nego neki stanovnik zapadnih država.
 • Kinezi jedu bukvalno sve što se mrda - insekte, škorpije, zmije, pacove,čak i pse i mačke. 

Pečeni škorpioni na štapiću

 • U Kini je greh bacati hranu, pa se po bontonu jedu čak i riblje kosti.
 • Kad smo kod ribe, u Kini se ona sprema na čak 13 načina. Dobro čitajte jelovnik jer osim barene, pržene, pohovane, možete dobiti i rubu ukiseljenu u turšiji ili sirćetu.
 • Velika verovatnoća je da ćete ribu dobiti celu, jer Kinezi veruju da serviranje ribe na taj način donosi sreću.

Riba spremljena na kineski način

 • Svi organi životinje se koriste u ishrani, čak i ključala krv!
 • Kinezi takođe smatraju da je greh jesti voće kome tada prirodno nije sezona. Npr. jabuke u januaru isl.
 • Kineska hrana je mekana i iseckana na sitne komadiće da bi mogla da se jede kineskim štapićima jer svaki drugi pribor za jelo Kinezi smatraju varvarskim.

Kineski štapići

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...