VOLITE KINESKU KUHINJU? Evo šta treba da znate o njoj

02/03/2017

Novosti

Kineska hrana

Već dugi niz godina, kineska kuhinja je popularna na našim prostorima. Njeni zaštitni znaci su pirinač, soja sos, obilje povrća i vok - tiganj u kome se sprema većina specijaliteta. Ipak, kineska hrana kod nas ne može se uporediti sa hranom koja se stvarno jede u Kini. Iako većina kineskih restorana ima kuvare koji su rođeni Kinezi, oni su svoja jela prilagodili našim ukusima. Na njihovim menijima od mesa ćete naći piletinu, svinjetinu, teletinu i pačetinu, dok bi taj meni npr. u Pekingu, a pogotovo u manjim kineskim mestima, bio mnogo opširniji i uključivao bi razne gmizavce, insekte i glodare, što naše oko, a kamoli stomak ne bi mogao da svari.
Ako planirate put u Kinu, bilo bi dobro da se upoznate šta sve od njihove kuhinje i običaja obedovanja možete da očekujete, a mi smo izdvojili par interesantnih činjenica o tradicionalnoj kineskoj kuhinji koje će vam pomoći u tome.

 • Iako zapadnjaci osnovom kineske kuhinje smatraju pirinač, istina je da se on u velikoj količini upotrebljava samo na jugu Kine, dok je na severu zastupljena pšenica i njeni proizvodi.
 • Da bi bilo ukusno, Kinezi smatraju da jelo treba da sadrži svih pet ključnih ukusa - sladak, gorak, slan, ljut i kiseo. Svi ti ukusi treba da se savršeno ukombinuju kako bi jelo bilo ukusno i zdravo.
 • Po kineskim običajima, hrana se međusobno deli. Svako uz sebe ima svoju činiju pirinča, dok je glavno jelo posluženo na sredini stola i svi ga međusobno dele.

Kineska hrana

 • U Kini je sasvim normalno da se odlazi u kupovinu sa mini frižiderom u ruci kako se hrana usput ne bi pokvarila jer Kinezi kupuju samo sveže namirnice i preziru konzerviranu i smrznutu hranu.
 • Po nekim istraživanjima, jedna osoba u Kini tokom života pojede u proseku duplo više voća i povrća nego neki stanovnik zapadnih država.
 • Kinezi jedu bukvalno sve što se mrda - insekte, škorpije, zmije, pacove,čak i pse i mačke. 

Pečeni škorpioni na štapiću

 • U Kini je greh bacati hranu, pa se po bontonu jedu čak i riblje kosti.
 • Kad smo kod ribe, u Kini se ona sprema na čak 13 načina. Dobro čitajte jelovnik jer osim barene, pržene, pohovane, možete dobiti i rubu ukiseljenu u turšiji ili sirćetu.
 • Velika verovatnoća je da ćete ribu dobiti celu, jer Kinezi veruju da serviranje ribe na taj način donosi sreću.

Riba spremljena na kineski način

 • Svi organi životinje se koriste u ishrani, čak i ključala krv!
 • Kinezi takođe smatraju da je greh jesti voće kome tada prirodno nije sezona. Npr. jabuke u januaru isl.
 • Kineska hrana je mekana i iseckana na sitne komadiće da bi mogla da se jede kineskim štapićima jer svaki drugi pribor za jelo Kinezi smatraju varvarskim.

Kineski štapići

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...