Za 500 grama NAJSKULJEG MEDA na svetu potrebno je izdvojiti 16.000 dinara

21/09/2018

Zanimljivosti

Med

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja postoji. Tu nema spora, i svi naučnici se slažu sa ovom tvrdnjom. Naravno, kada se konzumira u normalnim količinama.

Med na našim prostorima ne spada u skupe namirnice. Tako veliku teglu od kilogram možete naći po ceni od 700-800 dinara, pa i niže u manjim gradovima i selima širom Srbije.

Zato je frapantna činjenica da 500 grama najskupljeg meda na svetu košta preko 16.000 dinara.

To je Manuka med, koji osim što je basnoslovno skup, ujedno je i proglašen za najzdraviji med na svetu. Dobija se od nektara biljke manuke (Leptosperum scoparium) koja raste na Novom Zelandu. 

MAnuka med
Jedan od glavnih sastojaka koji čini ovaj med posebnim i skupim je metilglioksal (MGO) - supstanca snažnog antibakterijskog dejstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Upoređivajući šest uzoraka različitih vrsta meda, nemački naučnici sproveli su istraživanje o količini MGO-a u medu, koje je pokazalo da najbolji Manuka med sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan ima do 5 mg/kg.

Što više MGO-a med sadrži, to ga čini skupljm. Na primer, onaj sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, dok se cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala penje do preko 16.000 dinara za pola kilograma. Razlika u količini spomenutog aktivnog sastojka zavisi od sezone i tačnog porekla. Najbolji je onaj sa divljih, nekultivisanih područja Novog Zelanda.

Mnoge studije dokazale su da Manuka med veoma povoljno utiče na zdravlje i poboljšanje celokupnog stanja organizma. Naučnici su otkrili da je ovaj med u stanju da ubije sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) sa kojima su ga testirali. Testirani patogeni nisu bili u stanju da naprave otpornost na MGO, za razliku od antibiotika.

Na tržištu postoje mnogobrojne kopije Manuka meda, a novozelandske vlasti preporučuju da se kupuje samo od sertifikovanih proizvođača. Pravi Manuka med nosi oznaku UMF (Unique Manuka Factor)  što znači "jedinstveni manuka faktor". Pored ove oznake treba da se nalazi i broj koji označava koliku koncentraciju MGO-a med sadrži.

Što je taj broj veći, med je kvalitetniji i zdraviji. I u skladu sa tim - skuplji.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...