ZA IZBEGAVANJE: Navodno zdrave namirnica koje nikada ne treba da jedete

16/06/2018

Zanimljivosti

Hrana

Izgleda da se svake nedelje pojavi neka nova hrana ili napirnica koja je ultra zdrava, podiže imunitet, a pritom i topi kilograme.
U stvari, dešava se to da kompanije za proizvodnju hrane targetiraju potrošače koji brinu o svom zdravlju i podmeću im navodno “zdrave” namirnice koje su pune aditiva, hemikalija i sastojaka sumnjivog porekla. Ukoliko dobro ne pročitate deklaraciju možete pojesti nešto što je štetnije za vaš organizam od uobičajne nezdrave hrane.
Evo nekih primera najnezdravije “zdrave” hrane koja se može naći na rafovima:

Atlantski losos i druge vrste riba koje potiču sa ribljih farmi

Riba je poznata kao jedna od najzdravijih namirnica. Puna je omega kiselina koje pogoduju kardiovaskularnom sistemu i esencijalnim nutrijentima. Ipak, postoji velika razlika između ribe uhvaćenoj u reci ili moru i ribi koja potiče sa farme ribe. Najpoznatija takva vrsta ribe koja može da se nađe u prodavnicama je losos. Dok divlji losos ima pregršt beneficija po zdravlje, trebalo bi da se klonite onog koji potiče sa farmi ribe. Obično obeležen kao “atlanski losos”, losos koji dolazi sa farmi ima mnogoštetnih materija, pokazale su mnogobrojne studije. Ove materije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, poput insulinske rezistencije i gojaznosti.

Razlika između divljeg i uzgojenog lososa

Voćni sokovi

Voćni sok je nešto što definitivno morate izbaciti iz svoje ishrane ako želite zdravo da se hranite. Sadrži ogromnu količinu voćnog i dodatog šećera, a nema nijedno korsino vlakno koje dobijate iz cle voćke. Vlakna su važna jer usporavaju apsorpciju šećera u krvi. Time sprečavaju iznenadne skokove i padove šećera u krvi i smanjuju rizik pd srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i visokog krvnog pritiska.
Voćni sokovi koje kupujete u prodavnicama nisu ni nalik beneficijama po zdrvavlje koje ima voće. Šta više, prepuni su šečera, emulgatora, kondenzatora i drugih štetnih materija. Morate voditi računa čak i sa voćnim sokovima sa etiketom “100% organskog porekla” i dobro pročitati njegov sastav.
Cela voćka ili ručno ceđen sok od voća uvek je bolja alternativa od slatkih, fabričkih voćnih sokova.

Kupovni musli ili pahuljice

Iako musli i pahuljice zvuče kao zdravija opcija za doručak od masnih prženica, to i nije baš istina. Musli u kutijama koje kupujete u prodavnicama su puni šećerima i praznim kalorijama. Kada dan započnete sa velikom količinom šećera do može imati stravične posledice po zdravlje.
Srećom, u zdravoj hrani možete kupiti zdrave alternative kupovnim pahuljicama. Napravite zdrav musli mešajući semenke, orašast plodove, zob, i voće koje će dati slatkoću. Ukoliko dodate i neku super namirnicu poput čia semenki, dobićete veoma zdrav i hranjiv doručak koji će vas dugo držati sitim.

Musli

Veganski čips

Obzirom da mnogi ljudi ne vole povrće, veganski čips čini se kao dobar i ukusan način da pojedete neki zeleniš u toku dana. U teoriji, to ne zvuči loše. U praksi, ova teza ne pije vodu.
Vegetarijanski čips je zapravo totalna suprotnost zdravoj hrani. Obično se pravi tako što se čips prži u dubokom ulju, a potom mu se dodaju bezbrojni emulgatori, pojačivači ukusa i konzervansi. Kad pogledamo logično, običan čips smatra se veoma nezdravom grickalicom. A pravi se od kropmira. Što je takođe povrće. Što znači da je problem u načinu njegove proizvodnje. Vegetarijanski čips od povrća nije ništa manje štetan od običnog čipsa, jer se sprema na isti način.
Velike etikete sa natpisima “100% prirodno i zdravo” vrlo su obmanjujući da pomislite da je veganski čips ustvari zdraviji od običnog. Jednostavan pokazatelj je njegov ukus. Ako je vegetarijanski čips podjednako ukusan kao običan, ili čak ukusniji, znajte da je pripremljen u dubokom ulju sa mnoštvom štetnih sastojaka.

Veganski čips

Veštački zaslađivači

Mnogi se vode mišlju da je bolje koristiti zaslađivač nego beli šećer. U tome ima neke istine, mada bi najzdravije bilo kada bi u potpunosti izbacili oba.
Zaslađivač u kafi vam neće napraviti neku štetu u organizmu, ali zato proizvodi sa zaslađivačem hoće. Brojne studije su pokazale da veštački zaslađivači poput aspartama, sukralose i saharina povećavaju apetit i želju za slatkišima, što onda dovodi do dobijanja na kilaži i problemima sa varenjem.

“Dijetalne” proizvode sa veštačkim zaslađivačima zaobilazite u širokom luku. Za vaš organizam biće bolje ako pojedete parče domaće torte, nego čokoladicu sa zaslađivačem. Obratite pažnju na njihovu kalorijsku vrednost – takve čokoladice imaju skoro duplu kalorijsku vrednost od običnih.

Ukoliko baš ne možete bez slatkog, koristite prirodne zaslađivače, poput stevije, koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Dijetalna koka kola

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...