ZA LJUBITELJE UMETNOSTI: Letnje izložbe u Beogradu

20/07/2018

Novosti

Izložba

Leto u Beogradu je sve, samo ne dosadno. Mnogobrojne zanimljive manifestacije održavaju se tokom letnjih meseci, a ni muzeji i galerije u Beogradu ne odmaraju tokom leta. Izložbe koje su trenutno aktualne u prestonici slave umetnost, ali su ujedno i edukativnog i zabavnog karaktera. Izdvojili smo za vas najatraktivnije izložbe u kojima možete da uživate:

Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe

Ovo je naziv izložbe u Muzeju nauke i tehnike koja će biti postavljena do kraja avgusta. Na njoj ćete imati priliku da se upoznate sa fotografijama sa terenskog istraživanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa, razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i početkom 20. veka. Industrijska arheologija je disciplina čiji rezultati doprinose sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života. Tako će ova izložba predstaviti fotografije Astronomske opservatorije Beograd građene od 1929. do 1932. godine, Briketarnice rudnika Rtanj iz 1912. godine, Fabrike tekstila Stamenković u Leskovcu s početka 19. veka, Hidroelektrane u Sićevu iz 1931., Zrenjaninske fabrike alkohola sa kraja 19. veka i Rudnika i topionice u Boru iz 1904.

Izložba

Posle obilaska ove zanimljive izložbe, začinite svoj dan lepim ukusima i svratite u restoran New Reset. Osim prelepog ambijenta, izvrsne hrane i usluge, ovaj restoran ima i sopstvenu galeriju slika, a ujedno je i jedan od najboljih beogradskih restorana. Dok uživate u ukusnim delima možete se diviti delima poznatih umetnika, ili čak i poneti neku zanimljivu sliku kući, pošto su izložbe prodajnog karaktera.

Figurae Feminae

"Figurae Feminae" predstavlja izložbu pet mladih umetnica. One će u prostoru NLB galerije izlagati svoje radove tokom 2018. Projekat su osmislile Kristina Pirković, Katarina Nedeljković, Đerđi Ačaji, Anđela Micić i Ivana Živić koje svojim umetničkim figuracijama oživljavaju poslovni prostor kao umetnički.
Tokom leta je aktuelna izložba Kristine Pirković koja se na svojim slikama bavi psihološkim karakteristikama svetaca i ljudi. Hrišćanska tematika je okosnica svih radova ove mlade umetnice. Umetnica u svom radu često koristi i dečje simbole, lutke, konjiće i lilihipe koji su u velikim kontrastima sa temama patnje, umora, beznađa i stradanja.

Izložba

Svi ljubitelji vizualne umetnosti uživaće u ovoj izožbi, a kako bi vam ovaj dan postao nezaboravan, posetite restoran Despacito koji se nalazi u blizini izložbenog prostora. Njegova kreativna jela su prava umetnička dela koja će vam podstaći maštu i oduševiti sva čula. Iako relativno nov na gastronomskoj sceni Beograda, ovaj restoran je za kratko vreme svojim kvalitetom dobio titulu jednog od najboljih beogradskih restorana.

Fotografije iz Teslinog albuma

Izložbu "Fotografije iz Teslinog albuma" možete pogledati kod Milenijumske kule na Gardošu, gde je postavljena povodom 162. godine od rođenja Nikole Tesle. Hiljadu fotografija, slajdova i fotografskih ploča raspoređenih na dvanaest panoa prikazuju Teslin život i rad. Zabeleženi su i susreti genijalnog naučnika sa prijateljima, saradnicima i znamenitim ličnostima. Među mnogobrojnim fotografijama, nalazi se i najstarija fotografija Tesle iz školskih dana.
Postavku je uradila kustoskinja Muzeja Nikole Tesle, Ivana Zorić, a na Gardošu će publika do kraja jula biti u prilici da pogleda ovu izložbu.

Izložba

Ukoliko ogladnite posle razgledanja izložbe, na pravom ste mestu. Zemun se može pohvaliti nekim od najboljih restorana u Beogradu, a nema većeg uživanja u dobrom zalogaju, nego u prelepom ambijentu. Zato preporučujemo da prošetate do Zemunskog keja i izaberete neki od sjajnih restorana koji se nalaze tik na obali Dunava. Osim izvrsne hrane i vrhunske usluge, oni pružaju i fenomenalan pogled na reku.
 Restorani Sent Andrea i Kod Kapetana uvek su pravi izbor ukoliko se uželite dobre ribe ili morskih plodova. Oba restorana specijalizovana su za ova jela i važe za najbolje riblje restorane u gradu, iako nude i širok asortiman jela “sa kopna”. Osim što ovde možete probati najukusnije i najsvežije riblje i morske specijalitete, oba restorana su uređena u primorskom stilu.
Udoban ambijent sa mnoštvom morskih detalja i prijatna atmosfera čine da se u njima osećate kao da ste u konobi pored Jadrana.
Oba restorana mogu se pohvaliti  prostranim baštama koje su stvorene za uživanje u toplim danima. Sa njih se pruža neprocenjiv pogled na prelepi pejzaž i usnuli Dunav.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...