ZAMRZNUT U VREMENU: Skroz očuvan voćni kolač star 100 GODINA pronađen na Antarktiku!

12/08/2017

Zanimljivosti

Voćni kolač star 100 godina

Novozelanski zavod za antarktičku baštinu između mnogih artifakta pronađenih u najstarijoj zgradi na ovom kontinentu, našli su i dezert – voćni kolač star 100 godina!

Najverovatnije ga je ostavio britanski istraživač Robert Falkon Skot tokom ekspedicije Terra Nova koja je trajala od 1910. do 1913. Kolač je nađen umotan u papir i ostatke limne kutije, a jedva vidljivi žig otkriva da ga je napravila je kompanija Huntley & Palmers.

Voćni kolač star 100 godina

Istraživači su godinu dana tražili artifekte na ovoj lokaciji dok nisu nabasali na ovaj drevni slatkiš.

Zavod za arktičku baštinu kaže da je kolač bio u „odličnom stanju“ i da je „izgledao i mirisao kao da je još uvek jestiv“.

Suvi voćni kolač bio je veoma popularan u Britaniji u vreme kada je Skot sprovodio svoju ekspediciju istraživanja ovog kontinenta i čak je dokumentovano da je uvek nosio voćni kolač marke Huntley & Palmers na svoja putovanja.

Osim što je ukusan, ova vrsta kolača imala je i praktičnu upotrebu – u hladnoj antarktičkoj klimi, bez mnogo raspoložive hrane, bio je odličan izvor nutrijenata.  

- Kada živite i radite na Antarktiku vaše telo žudi za masnom i hranom sa što više šećera zbog niskih temperatura. Voćni kolač je bogat i mastima i šećerom i odlično služi toj svrsi. Da ne pominjemo da se super slaže sa šoljom čaja – rekla je Lizi Marks, istraživač Zavoda za arktičku baštinu.

Voćni kolač star 100 godina

Iako je neverovatno naći potpuno očuvan (možda čak i jestiv) voćni kolač star više od 100 godina, priča iza njega je tragična. Skotova misija bila je da prvi dođe do Južnog pola, tj. da pretekne Norvežanina Roalda Amundsena u tom naumu. Skot i njegov četvoročlani tim uspeli su da dođu do Južnog pola 1912. godine, ali su tamo zatekli Norvešku zastavu. Razočarani, započeli su naporan put nazad, ali niko nije preživeo povratak u kamp u Kejp Evansu.

Istraživači su kolač i sve ostale artifekte po ispitivanju vratili gde su ih i našli, kako bi očuvali istorijsku tačnost nalazišta. Što znači da nisu imali prilike da probaju kakvog je ukusa nešto što je napravljeno pre jednog veka.
Možda je i bolje, obzirom da ova vrsta kolača obično ima rok trajanja od godinu dana. Hladne temperature mogu produžiti njegov životni vek, ali baš za 100 godina... Malo je nategnuto.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...