Zašto sve više vrhunskih restorana prestaje da služi večeru?

15/09/2018

Zanimljivosti

Restoran

Večera je vreme kada retstorani imaju najviše posla. Ipak, mnogo ekskluzivnih retsorana širom sveta odlučuje da izbacuje ovaj obrok iz svoje ponude i skrati radno vreme. Razlog za to je jednostavan – premorenost i loš kvalitet života koji dugo radno vreme u restoranu iziskuje. Zbog toga mnogi svetski kuvari odlučuju da se baziraju na pripremu kvalitetnog doručka i ručka i zatvore svoje restorane pre početka vremena za večeru.

Kuvar

Uzmimo za primer Džosefa Geiskofa, kuvara i vlasnika kalifornijskog restorana Triniti
Posle 15 godina profesionalnog kuvanja, Džosef je bio psihički i fizički izmožden. Patio je od problema sa želudcem koji je zahtevao medicinsku pomoć, što ga je nateralo da potraži i pomoć psihoterapeuta. Terapeut je predložio da prestane da kuva i nađe drugu, manje stresnu profesiju.
To nikako nije bila prihvatljiva opcija za ovog kuvara, koji je rešio da promeni mnoge stvari u svom životu bez napuštanja svoje profesije.
Počeo je da služi vizuelno veoma dopadljiva, modernistički inspirisana jela, ali na totalno drugi način. Bolje rečeno, u drugačijem vremenskom periodu. Njegov restoran Trinidi zatvara se u 16h i služi samo doručak i ručak u informalnom ambijentu netipičnom za restorane ekskluzivne kuhinje.

Kuvar

Džozef nije usamljen slučaj. Mnogi kuvari koji su ujedno i vlasnici vrhunskih restorana svuda po svetu, prate njegov primer. Tražeći bolji balans između posla i kvaliteta života, oni eksperimentišu sa posluživanjem vrhunskih specijaliteta za doručak i ručak, dok za vreme večere ne rade.

Postavlja se pitanje: da li je ovakav način poslovanja održiv i isplativ? Za sada se pokazao da jeste, jer restorani nemaju smanjen promet.

Kuvari smatraju da će im ovakav model poslovanja vratiti privatan život koji je do sada bio skoro nepostojeći. Rad u kuhinji eminentnog restorana strašno je stresan i naporan, a radni dan traje i po 14 sati. Kada držite restoran koji je na glasu kao ekskluzivan i kvalitetan, svako jelo koje izađe iz kuhinje mora biti savršeno. Pritisak je veći što je restoran više na glasu, a pogotovo ako je dobitnik i Mišelinovih zvezdica.

Kuvari

Statistički podaci pokazuju da profesionalni kuvari stare i sagorevaju pre vremena i da imaju mnogo zdravstvenih problema prouzrokovanih stresom. Skraćivanje radnog vremena zbog toga je veoma bitno za ovu profesiju.

Da li je isplativo, ostaje da se vidi. Kao što je stvar sa mnogim trendovima, mnogi su rado prihvatili da luksuznu večeru u omiljenom restoranu zamene ručkom. Ipak, vreme će pokazati da li je to samo početna euforija ili će ovi restorani ipak morati da vrate služenje večere kako bi opstali.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...