ZELENE MERE: Mek Donalds obećava promene u svom poslovanju radi manjeg zagađivanja životne sredine

21/03/2018

Zanimljivosti

Krava na livadi i logo Mek Donaldsa

Nije novost da krave imaju veliki uticaj na životnu sredinu.
Tokom preživanja hrane, krave ispuštaju ugljen dioksida i metan – gasove koji uzrokuju efekat staklene bašte koji dovodi do ozbiljnih klimatskih promena.

Obzirom da samo jedan Amerikanac pojede u proseku 25 kilograma govedine godišnje, nema indikacije da će ugrožavanje životne sredine da se smanji.
Kada na to dodamo i druge zemlje u kojima se dosta konzumira ova vrsta mesa (Argentina, Urugvaj, Kina, Kanada i mnoge druge), po rečima ekologa ne piše nam se dobro.

Ipak, bar jedan lanac restorana brze hrane je uvideo svoj doprinos u ugrožavanju životne okoline, i obećava da će uvesti neke promene.

Mek Donalds je objavio da će preduzeti mere kako bi smanjio emitovanje štetnih gasova koji se javljaju pri proizvodnji govedine koju koristi.

Mek Donalds je jedan od najvećih lanaca brze hrane u svetu, a samim tim i jedan od najvećih potrošača govedine.
Ova kompanija saopštila je da će promeniti način proizvodnje svoje govedine, čime će sprečiti emisiju 165 miliona štetnih gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte do 2030. godine.

To nije malo obećanje – izbacivanje 165 miliona štetnih gasova iz atmosfere je ekvivalentno uklanjanju 32 miliona automobila sa puteva.

Krafa žigosana logom Mek donaldsa

Kako Mek Donalds planira da ostvari ovaj težak ekološki zadatak?

Iz kompanije kažu da će uticati na svoje proizvođače govedine da smanje emisiju ugljen dioksida, ali nigde ne navode tačan način na koji će to da sprovedu u delo.

Najpoznatiji lanac brze hrane takođe obećava da će zameniti sve stare sijalice, štedljivim sijalicama boljim za životnu sredinu, u svim svojim franšizama.

Početkom ove godine, Mek Donalds je objavio i da radi na tome da zameni sva svoja pakovanja za proizvode (čaše, kutije, omote), onim napravljenim od obnovljivih, recikliranih i odobrenih materijala.

Oko 60% emisije štetnih gasova koju proizvede Mek Donalds dolazi iz proizvodnje govedine, energetskog napajanja restorana i neekološkog pakovanja, pa zbog toga kompanija prvenstveno  fokusira svoju pažnju na ove tri oblasti.

Ostaje da se vidi na delu da li će Mek Donalds ispuniti svoja obećanja i postati ekološki „čistiji“, ali ovo je dobar primer za ostale lance brze hrane kao najveće proizvođače i kupce govedine.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...