Želite da postanete PRIVATNI KUVAR? Saveti da to i ostvarite

09/03/2018

Zanimljivosti

Kuvar

Ukoliko volite da kuvate, ali mislite da ne biste mogli da se snađete u kuhinji nekog restorana, zanimanje privatnog kuvara možda je karijera za vas.
Kao privatni kuvar, možete da planirate i spremate hranu za specijalne događaje, poput godišnjica, rođendanskih proslava ili porodičnih slavlja. Takođe, privatni kuvar može da radi samo za jednog klijenta i da za njega svaki dan sprema svaki obrok. Ovo je dugoročni posao koji zahteva mnogo vremena i truda. Možda mislite da u našoj zemlji nema potražnje za ovakvim zanimanjem, ali tu grešite – uvek ima onih sa dubljim džepovima spremnih da plate za ovu uslugu.
U ovom slučaju, posao privatnog kuvara počinje sa odlaskom u nabavku namirnica, i pripremanju doručka za poslodavca, a radno vreme zavisi od njegovih potreba, rasporeda i međusobnog dogovora.

Kuvar

Ukoliko vam se sviđa posao privatnog kuvara, evo najboljih saveta da pokrenete svoju karijeru u tom smeru.

1. Budite sigurni da volite rad sa ljudima

Posao privatnog kuvara nije samo da kuva – on takođe mora da ima dobru interakciju sa klijentima. Dobro se zapitajte da li uživate u interakciji i uslišavanju želja drugih ljudi. Da li možete biti profesionalni u teškim okolnostima? Da li možete da podredite svoje vreme tuđem rasporedu i dinamici? To su sve pitanja koja zahtevaju pozitivan odgovor pre nego što počnete uopšte da razmišljate o ovom poslu.

2. Raznovrsno poznavanje kulinarskih tehnika i stilova

Porodica koja vas je angažovala za poseban događaj možda ima poseban meni u planu, ili osoba za koju kuvate svakodnevno ima poseban režim ishrane ili želi nešto drugačije na tanjiru za svaki obrok. Zato je bitno da u svom rukavu imate što savladanih kulinarskih tehnika kako bi se lako prilagodili željama klijenta. Proučite i naučite tehnike spremanja različitih internacionalnih kuhinja, kao i sve popularnije vegeterijanske i veganske kuhinje. Klučno je i da dobro savladate baratanje nožem kako biste bili brži i smanjili rizik od povreda.

Kuvar

3. Reklamirajte se

Kao privatni kuvar, morate raditi na tome da što više ljudi čuje za vas. Ne plašite se da da pričate prijateljima čime se bavite – nikada ne znate da li neko ima nekog poznanika kome bi koristile vaše usluge. Kreiranje Instagram naloga posvećenog vašim kulinarskim kreacijama takođe je dobar način da privučete klijente. Nije loša ideja ni da pošaljete svoju biografiju agencijama za kuvare ili konsultante kako bi dobili povratnu informaciju o vašem iskustvu i videli da li ste spremni da obavite intervju sa njihovim klijentima.

4. Obećajte malo, a dajte više

Kada nađete prvog klijenta napravite formalni, pismeni ugovor  - dokument koji oslikava realistična očekivanja vašeg klijenta. Potom, ispunite sve što ste naveli i idite korak dalje kako biste impresionirali klijenta. To može da bude nešto vrlo jednostavno – poput korpice sa uzorcima svih jela koji ste spremili za događaj ili ekstremno - poput čaše šampanjca za sve goste na proslavi. Za privatnog kuvara najbitnija je usmena preporuka klijenta. Klijenti vole kada osećaju da je kuvar posvećen uspehu njihovog slavlja. Malim ili velikim znacima pažnje koji nisu uključeni u prvobitni dogovor, ostavićete dobar utisak i dobiti sjajnu preporuku.

Kuvar

5. Budite uporni

Ova industrija je vrlo konkurentna, tako da vam treba čvrsta volja da biste preživeli u njoj. Kao i bilo koji drufi freelance posao, biće prilika kada će pronalaženje klijenata biti veoma teško. Tada morate biti dovitljivi i poraditi na marketingu. Razmišljajte izvan uopštenih okvira i privucite klijente novim i inovantnim idejama. Što je najbitnije – budite uporni i ne odustajte.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...