ZLATNA VEKNA: Ovo je najskuplji HLEB na svetu

15/02/2018

Zanimljivosti

Njaskuplji hleb

Hleb je uvek bio jedna od najjeftinijih namirnica. Nije ni čudo, obzirom da se pravi od brašna, vode i kvasca.
Naravno, sada na tržištu ima bezbroj vrsta hlebova od različitih vrsta brašna, i dodataka koji povećavaju njihovu cenu.
Ipak, čak ni najskuplji hleb koji možete nabaviti u prodavnici ne može da se uporedi sa astronomskom cenom hleba koji pravi pekara Pan Piña u Španiji, a za koji je potrebno izdvojiti 117 eura po vekni.
Oni prave hleb od celog zrna pšenice, speltinog brašna i dehidriranog meda.
Ono što ovu naizgled običnu veknu hleba od 400 grama čini specijalnom je 250mg posebnog dodatka – jestivih zlatnih listića.

Najskuplji hleb

Suvlasnik i pekar Huan Manuel Moreno kaže da je došao na ideju da napravi najskuplji hleb na svetu, kada je video rasprodaju najskuplje kafe na svetu u izlogu jedne radnje. Tako je odlučio da ukrasi svoj hleb sa jestivim zlatom  koje se nalazi u smeši i posuto po vrhu vekne.

Najskuplji hleb

Ipak, on priznaje da sjajni metal ne poboljšava ukus.

- Samo po sebi, zlato nema neki ukus. Ono jednostavno daje poseban sjaj i eleganciju svemu, pa i nečem tako rustičnom kao što je hleb. Ostatak smeše je organskog porekla i veoma zdrav. Ljudi veruju da su male količine zlata dobre za varenje, pa sam odlučio da im ponudim nešto novo – kaže Moreno.

Pan Piña je porodična pekara koju Moreno porodica vodi poslednjih 70 godina. Proizvode preko 50 vrsta hleba, a hleb sa zlatnim listićima od 117 eura definitivno je najskuplji od svih.
Ne samo u njihovoj pekari, već u celom svetu.

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...