ZLATNA VEKNA: Ovo je najskuplji HLEB na svetu

15/02/2018

Zanimljivosti

Njaskuplji hleb

Hleb je uvek bio jedna od najjeftinijih namirnica. Nije ni čudo, obzirom da se pravi od brašna, vode i kvasca.
Naravno, sada na tržištu ima bezbroj vrsta hlebova od različitih vrsta brašna, i dodataka koji povećavaju njihovu cenu.
Ipak, čak ni najskuplji hleb koji možete nabaviti u prodavnici ne može da se uporedi sa astronomskom cenom hleba koji pravi pekara Pan Piña u Španiji, a za koji je potrebno izdvojiti 117 eura po vekni.
Oni prave hleb od celog zrna pšenice, speltinog brašna i dehidriranog meda.
Ono što ovu naizgled običnu veknu hleba od 400 grama čini specijalnom je 250mg posebnog dodatka – jestivih zlatnih listića.

Najskuplji hleb

Suvlasnik i pekar Huan Manuel Moreno kaže da je došao na ideju da napravi najskuplji hleb na svetu, kada je video rasprodaju najskuplje kafe na svetu u izlogu jedne radnje. Tako je odlučio da ukrasi svoj hleb sa jestivim zlatom  koje se nalazi u smeši i posuto po vrhu vekne.

Najskuplji hleb

Ipak, on priznaje da sjajni metal ne poboljšava ukus.

- Samo po sebi, zlato nema neki ukus. Ono jednostavno daje poseban sjaj i eleganciju svemu, pa i nečem tako rustičnom kao što je hleb. Ostatak smeše je organskog porekla i veoma zdrav. Ljudi veruju da su male količine zlata dobre za varenje, pa sam odlučio da im ponudim nešto novo – kaže Moreno.

Pan Piña je porodična pekara koju Moreno porodica vodi poslednjih 70 godina. Proizvode preko 50 vrsta hleba, a hleb sa zlatnim listićima od 117 eura definitivno je najskuplji od svih.
Ne samo u njihovoj pekari, već u celom svetu.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...