ZLATNA VEKNA: Ovo je najskuplji HLEB na svetu

15/02/2018

Zanimljivosti

Njaskuplji hleb

Hleb je uvek bio jedna od najjeftinijih namirnica. Nije ni čudo, obzirom da se pravi od brašna, vode i kvasca.
Naravno, sada na tržištu ima bezbroj vrsta hlebova od različitih vrsta brašna, i dodataka koji povećavaju njihovu cenu.
Ipak, čak ni najskuplji hleb koji možete nabaviti u prodavnici ne može da se uporedi sa astronomskom cenom hleba koji pravi pekara Pan Piña u Španiji, a za koji je potrebno izdvojiti 117 eura po vekni.
Oni prave hleb od celog zrna pšenice, speltinog brašna i dehidriranog meda.
Ono što ovu naizgled običnu veknu hleba od 400 grama čini specijalnom je 250mg posebnog dodatka – jestivih zlatnih listića.

Najskuplji hleb

Suvlasnik i pekar Huan Manuel Moreno kaže da je došao na ideju da napravi najskuplji hleb na svetu, kada je video rasprodaju najskuplje kafe na svetu u izlogu jedne radnje. Tako je odlučio da ukrasi svoj hleb sa jestivim zlatom  koje se nalazi u smeši i posuto po vrhu vekne.

Najskuplji hleb

Ipak, on priznaje da sjajni metal ne poboljšava ukus.

- Samo po sebi, zlato nema neki ukus. Ono jednostavno daje poseban sjaj i eleganciju svemu, pa i nečem tako rustičnom kao što je hleb. Ostatak smeše je organskog porekla i veoma zdrav. Ljudi veruju da su male količine zlata dobre za varenje, pa sam odlučio da im ponudim nešto novo – kaže Moreno.

Pan Piña je porodična pekara koju Moreno porodica vodi poslednjih 70 godina. Proizvode preko 50 vrsta hleba, a hleb sa zlatnim listićima od 117 eura definitivno je najskuplji od svih.
Ne samo u njihovoj pekari, već u celom svetu.

Ostale aktuelnosti

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...

haris creperie igraonica 6
plus

Proslave dečijih rođendana u igraonici 

Kategorija: Zanimljivosti

06.01.2020

Od kako su se pojavile u našem gradu, dečije igraonice predstavljaju, slobodno se može reći, pravi mali raj za decu, ali i za njihove roditelje. U njima...

naslovna ada oaza wellness centar
plus

Restorani u Beogradu sa SPA centrom u blizini

Kategorija: Zanimljivosti

16.12.2019

Toliko ima restorana širom Beograda, da je ponekad veliki problem - koji restoran izabrati. Ako volite wellness, možemo vam suziti izbor restorana na one koji...