Znate li da neki restorani prihvataju BITKOIN kao sredstvo plaćanja?

25/01/2018

Zanimljivosti

Bitkoin

Da ste vlasnik restorana i da neko pokuša da plati večeru bitkoinom, verovatno biste mislili da vas zeza, zar ne?
 Ipak, obzirom da popularnost kriptovaluta sve više raste, ovo je realnost koja se bliži.

Bitkoin je valuta koja se najčešće koristi za onlajn trgovinu i dugoročno ulaganje, a bez obzira na njegove uspone i padove postaje sve rasprostranjeniji. Osim za trgovanje na internetu, bitkoin se može koristiti i za druge transakcije, poput plaćanja računa u restoranu ili baru.

Znak da u lokalu može da se plati bitkoinom

Uključivanje u bitkoin sistem plaćanja uopšte nije toliko komplikovano. Dovoljno je da se prijavite na trgovački bitkoin novčani sistem putem sajtova BitcoinPai, BitPai ili CoinGate i stvorili ste mogućnost gostima da plate na ovaj način.
Transakcija se vrši putem QR koda koji gost skenira za slanje bitkoina (ili bita) na svoj račun. 

Plaćanje bitkoinom

ZAŠTO BI UGOSTITELJI PRIHVATALI DIGITALNI NOVAC?

Prihvatanje digitalnog novca vuče sa sobom veliki rizik, zbog njegove nestabilnosti. Ipak, dozvoljavanje plaćanje kriptovalutama u restoranima, vlasnici na taj način podržavaju tržište ovih valuti, što se nekada može isplatiti.
Takođe, mogućnost plaćanja bitkoinima privući će njihove korisnike koji imaju vredne informacije kako da se zaradi na njima, koje bi možda podelili sa vlasnicima.

Najveći problem kod plaćanja ovom valutom je što nema obrta stvarnog novca koji biste mogli da uložite u restoran, već on postoji samo u virtuelnom svetu.

Plaćanje bitkoinom

Kada se izvagaju svi rizici i potencijalne dobiti, dosta restorana u svetu već prihvata bitkoin kao sredstvo plaćanja, a prednjače restorani u Švedskoj i Norveškoj. Bitkoin neki restorani prihvataju od 2013. godine, a neki su se tom sistemu nedavno pridružili, poput poznatog lanca restorana brze hrane Subway.

U našoj zemlji, plaćanje bitkoinom još nije zaživelo. Nije tajna da se naši ugostitelji sporo privikavaju promenama, pogotovo u načinima plaćanja, a vreme će pokazati da li je plaćanje bitkoinom dobra ili loša stvar za vlasnike restorana, obzirom na nestabilnost ove valute.
 

Ostale aktuelnosti

proslava dečijeg rođendana na otvorenom
plus

Proslava dečijeg rođendana na otvorenom

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju veliku radost za čitavu porodicu. Ipak, oni zahtevaju i pomnu pripremu, ali na ispit stavljaju i vaše organizacione...

gde proslaviti dečiji rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti dečiji rođendan?

Kategorija: Zanimljivosti

28.02.2020

Dečiji rođendani predstavljaju najsrećnije trenutke ne samo za decu, već i za njihove roditelje. Celokupna oragnizacija dečijih rođendana zna da bude vrlo...

gde proslaviti prvi rođendan naslovna
plus

Gde proslaviti prvi rođendan

Kategorija: Zanimljivosti

17.01.2020

Rođenje deteta je za svakog roditelja nešto najlepše, trenutak koji se pamti čitavog života. Iako su prvi dani sa malom bebom često naporni, taj...