6 stvari koje sigurno niste znali o njenom veličanstvu SLANINI

29/06/2018

Zanimljivosti

Slanina

Slanina je jedan od retkih namirnica koja se jede u većini zemalja širom sveta. Obzirom na to koliko je ukusna, to uopšte nije iznenađenje. Svet je pomalo previše poludeo za ovim specijalitetom, pa profesionalni kuvari stalno nalaze nove načine da je uvrste u svoja jela.
Tako se mogu naći mafini sa slaninom, sladoled sa njenim ukusom, a čak su napravljene i žvake sa ukusom slanine.
Slanina polako osvaja sve uglove tržišta hranom, a evo nekih činjenica o njoj koje verovatno niste čuli do sada.

Datira 1500 godina PNE

Kinezi su prvi narod koji je kuvao usoljene svinjske plećke pre više od 3000 godina. Ovaj podatak čini slaninu jednim od najstarijih suhomesnatih proizvoda.

Rimljani su je zvali “petaso”

Sa migracijama stanovništva i slanina je došla do granica Rimskog carstva. Rimljani su je zvali petaso i pravili su je tako što su kuvali usoljena svinjska ramena sa smokvama i začinjavali je ljutim papričicima. Vino je naravno bio neodvojivi deo konzumiranja rimske slanine.

Slanina

Prva fabrika slanine otvorena je 1770.godine

Generacijama su lokalni farmeri bili zaduženi za proizvodnju slanine za njihove zajednice. U Engleskoj, slanina se pravila tako što se usoljavala i potom dimila. U kasnim godinama 18. veka, biznismen pod imenom Džon Haris otvorio je prvu fabriku za proizvodnju slanine u svetu. Sledeći njegov poslovni potez, fabrike slanine počele su da niču i u drugim zemljama.

Od slanine se pravio eksploziv u Drugom svetskom ratu

Tokom Drugog svetskog rata, domaćinstva su bila podsticana da predaju vojsci svu mast preostalu od obrađivanja slanine. OD te masti dobijao se glicerin koji se koristio za izradu bombi, baruta i ostale municije.

Slanina

Postoji crkva posvećena slanini

Ova crkva je zakonski priznata i okuplja oko 13 000 članova pod parolom “Slavimo slalinu”. Više je mesto okupljana ateista i skeptika nego istinskih ljubitelja ovog suhomesnatog proizvoda. Iako nema posebnu lokaciju, ova crkva je ovlašćena za sklapanje brakova, kao i za prikupljanje novčanih sredstava. Crkva slanine je tako sakupila hiljade dolara koje je darovala humanitarnim ustanovama.

Reklama za Crkvu slanine

Takođe postoji i letnji kamp posvećen slanini

Obzirom da Amerikanci imaju razne verzije letnjih kampova, neko se dosetio da napravi i kamp posvećen slanini. U njemu ima malo manje fizičkih aktivnosti, a mnogo više učenja o pravilnom pripremanju slanine na raznorazne načine. Svake godine se u ovom kampu održavaju predavanja, kulinarski kursevi i ostale aktivnosti vezane za slaninu.

Slanina

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...