BIRAJTE PLAVI: Boja tanjira utiče na to koliko ćete hrane pojesti!

22/04/2017

Zanimljivosti

Tanjiri

Već smo vas upoznali sa malim cakama kojima se služe restorani, od toga kako vas muzikom stimulišu da se zadržite duže ili kraće u restoranu (o čemu se možete podsetiti ovde), kao i da vas povećan obim struka vašeg konobara može navesti da pojedete više nego što se planirali.

Još jedna mala caka koju kuvari i vlasnici restorana znaju, a koja utiče na vaš apetit je i izbor posuđa, kao i njegova boja.

Dr Brajan Vonsink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Kornel univerzitetu u SAD-u i autor knjige ,"Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life", slaže se da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.

"Već dugo postoji mišljenje da boje podstiču ili umanjuju unos hrane. Ne postoji jedna boja tanjira koja navodi ljude da manje jedu nego je bitna boja hrane koju jedete", kaže on.

 Objašnjava da je poenta u tome da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kom se poslužuje.
Na primer, ako se beli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svesnim veličine porcije. ,,Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane’’, dodaje on.

Obratite pažnju na to kako jedete i koristite plavi tanjir.

Mnogo ljudi jede prebrzo, što povećava šanse da se prejedete i ne shvatite da ste siti. Ako jedete sporije veća je verovatnoća da ćete napraviti bolji izbor kad je u pitanju hrana, što može da dovede do mršavljenja. Takođe, ako koristite tanjire jarkih boja, poput crvene i žute, veća je verovatnoća da ćete uzeti repete. Tanjiri u mirnijim bojama, poput plave ili bebi roze, smanjiće drastično tu mogućnost.

Plavi tanjir

Manje tanjire zamenite velikim.

Teorija o malim činijama/malim porcijama je mit, kažu istraživači. Ustanovljeno je da ako jelo poslužite u manjem tanjiru postoje mnogo veće šanse da uzmete repete nego ako istu količinu poslužite u većoj posudi. Mozak prepoznaje manji oblik i vezuje ga sa tim da će dobiti manje i nedovoljno hrane. Kada se ista količina posluži na većem tanjiru, sama veličina suda doprineće vizuelnom efektu da tu ima sasvim dovoljno hrane i da nema potrebe za dodatkom.

Tanjir

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...