NJAM, TE DIVNE ŠPAGETE: Zanimljive činjenice o ITALIJANSKOJ KUHINJI

07/03/2018

Zanimljivosti

Italijanska hrana

Retko da postoji neko ko ne voli pastu ili picu. Na ovim i drugim ukusnim specijalitetima, možemo zahvaliti tradicionalnoj italijanskoj kuhinji. Osim što je jedna od omiljenih u mnogim krajevima sveta, postavila je i osnove modernog kulinarstva.
Ukoliko i vi obožavate jela koja potiču iz italije, predstavljamo vam neke zanimljive činjenice o njoj koje možda niste znali.

 • Pasta i pica su se tradicionalno u Italiji jele kao predjelo, a salata se takođe jede zasebno pre glavnog jela. Taj običaj se više ne poštuje u užurbanim gradocima, ali salata se i dalje služi odvojeno, sem ako ne naglasite da vam donesu uz glavno jelo.
 • Svake godine proslavlja se Svetski dan jedenja italijanske hrane, koji pada na 13. februar.
 • Špagete sa ćuftama, poput onih koje jedu Maza i Lunja u popularnom crtaću, ne spadaju u italijanski specijalitet. Nastale su u Americi, od strane italijanskih doseljenika koji su sa rastom standarda, dodali ćufte u špagete. Ćufte su do tada već postojale u Italiji, ali kao posebno jelo bez paste.

Maza i Lunja

 • Servirati pastu sa komadićima piletine ili kao da je pasta prilog veliki je greh. Italijanima je pasta predjelo, a piletina glavno jelo i nikako se ne mešaju. Tako da kada na meniju vidite naziv “pasta al pollo”, znajte da to nije tradicionalni italijanski specijalitet.
 • U Sjedinjenim Američkim Državama, do 1989. godine italijanska pršuta bila je zabranjena. Isti slučaj je i sa mortadelom koja je zvanično legalizovana tek 2000. godine. Meso zampone, specifičan italijanski specijalitet, još uvek je zabranjeno, iz nepoznatih razloga.
 • Paradajz sos počeo je da se servira uz pastu tek u 18. veku.

Pene bolonjeze

 • Standard za kvalitet paste postavio je u 13. veku poglavar rimokatoličke crkve. On se poštuje i dan danas, a kvalitet paste ne sme zakonski biti ispod tog propisanog standarda.
 • Prosečan Italijan za godinu dana pojede 30 kilograma paste, dok je prosek u ostatku sveta oko 5 kilograma po osobi na godišnjem nivou.
 • U svetu danas postoji tačno 600 oblika i vrsti italijanske paste.

PAsta

 • Prvu fabriku italijanske paste otvorila je 1824. godine porodica Agnes u blizini Đenove.
 • Čuvena pasta "carbonare" je tradicionalno jelo grada Rima.
 • 1889. godine. u Napulju prvi put napravljen je specijalitet u kome danas uživa ceo svet – pica.
  Pica

Ukoliko želite da uživate u pravoj italijanskoj kuhinji u centru Beograda, onda se zaputite u restoran Campo de Fiori. Ovaj autentični italijanski restoran sprema svoje specijalitete po tradicionalnim recepturama koja će zadovoljiti sva vaša čula. Preporučujemo inovaciju koju ne možete probati nigde drugo - picu sa suvim šljivama, koja predstavlja neverovatnu fuziju ukusa.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...