PLAVO VINO je opet u modi, a jedan Francuz je na čelu vinske revolucije

02/08/2018

Zanimljivosti

Plavo vino

Sećate li se trenda plavog vina koje je zarazilo Instagram? Španska kompanija Gik upoznala nas je sa prvim plavim vinom na svetu, a njegova popularnost brzo je zaživela na društvenim mrežama. Iz vrlo prostog razloga – zanimljivo je za fotografisanje.

Proizvođači su imali velikih problema u svojoj rodnoj Španiji koja vrlo drži do tradicije kada su vina u pitanju. Toliko da su vinari izneli plavo vino pred sud koji je zabranio da ono svrstava u vina. Tako u Šaniji plavo vino ne sme da se etiketira pod nazivom vino, već „druga alkoholna pića“.

Gik je takođe imao problema i sa evropskim regulativama, što je rezultiralo da se ono prodaje u Francuskoj samo tri dana, posle čega je povučeno sa tržišta.

Ipak, to nije sprečilo druge da izvuku inspiraciju za stvaranje plavog vina i nauče na greškama kompanije Gik.

Francuski biznismen Rene Le Bail tako se odvažio da kreira sopstveno vino pod imenom Vindigo koje će Francuzi prihvatiti.

Vindigo započinje kao šardone pre nego što se filtrira kroz pulpu od kore crvenog grožđa koja sadrži pigment antocianin. Takvim „bojenjem“ vino dobija 100% prirodnu plavu boju. Zbog ovakvog načina proizvodnje, biće veoma teško da Le Baila zadesi sudbina kompanije Gik.

Plavo vino Vindigo

Le Bail je planirao da otpočne proizvodnju svog plavog vina u Francuskoj, ali nije uspeo da nađe nijedan vinograd koji bi želeo da sarađuje sa njim. Zato je premestio proizvodni proces u Šapniju, ali je Francuska ostala njegovo primarno tržište za plasiranje novog vina. Prodaju je otpočeo u francuskom gradiću Sete, a akže da se rizik već isplaćuje – boca njegovog plavog vina koja se prodaje za 14$ već je prevazišla predviđenu prodaju.

- Vindigo sadrži samo 11% alkohola, tako da nije jako vino. Stvoreno je za uživanje na plaži ili pored bazena, a njegov voćni ukus idealan je za letnje vreme – rekao je Le Bail.

Vindigo je trenutno dostupno u Španiji, a biznimen kaže da su primili zahteve da se ovo vino nađe i na tržištu Velike Britanije, Kine, Indonezije, Italije i Belgije. Ipak, Francuz je najviše fokusiran na svoju domovinu. Njegov sledeći korak je da prezentuje svoje plavo vino u srcu vinske industrije – Bordou. Plan mu je da ubedi francuske vinare da sarađuju sa njim i da se vino pravi u Francuskoj.
 Biće zanimljivo videti ko će pobediti u ovoj borbi: tvrdoglavost francuskih vinopija naviknutih na poznate ukuse ili jedan Francuz koji želi da razbije tradicionalne stege vinske industrije.

Obzirom na to da je prodaja plavog vina u gradu Stene prevazišla sva očekivanja, može se reći da Le Bail ima dobre šanse da osveži Francusku vinsku scenu.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...