VREME JE ZA DETOKSIKACIJU: Namirnice za čišćenje organizma

27/03/2017

Zanimljivosti

Zima je prošla, a obično za sobom ostavlja po neko kilo više. Čak i da se niste ugojili, jaka hrana koju smo konzumirali za vreme praznika i zime, ostavlja posledice po naš organizam. Zato je sada pravo vremene za njegovu detoksikaciju.
Čistom hranom osvežićete, ne samo svoj probavni trakt i krvnu sliku, već i celokupno stanje vašeg tela i duha.

Ovo su najbolje namirnica za detoksikaciju organizma:

1. Zeleno lisnato povrće - Kada god je to moguće jedite ga sirovo, a ako je termička obrada baš neophodna, povrće kuvajte na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih supstanci. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže telu da ukloni otrove, a istovremeno je i glavni saveznik naše jetre.

2. Limun - Sveže isceđenu limunadu bez šećera pijte uvek kada ste u mogućnosti. Vitamin C kojim je ovaj citrus bogat otapa toksine zbog čega ih lakše izbacujemo iz tela.

Limun

3. Potočarka - Biljka potočarka je veoma zdrava i trebalo bi da se jede što češće. Bogata je mineralima, a diuretski efekat koji ima čini je odličnom detoksikacionom namirnicom. Stavite šaku potočarke u salatu, supu ili u sendvič.

4. Beli luk - Ima jako antibakterijsko i antivirusno delovanje. U detoksikaciji organizma učestvuje tako što aktivira enzime koji potpomažu rad jetre, a ovde saznajte zašto je bitno da ga uvrstite u svoju ishranu.

Beli luk

5. Zeleni čaj - Osim što je efikasan antioksidant, zeleni čaj pomaže radu jetre i žuči. Ubrzava metabolizam, pospešuje probavu, stimuliše razgradnju masnoća i čisti organizam od toksina. Svako jutro pre doručka i jutarnje kafe popijte šolju zelenog čaja sa pola isceđenog limuna i primetićete kako se osećate drugačije već posle par dana.

6. Brokoli – Ovo povrće je jedan od najjačih antioksidanata.

Brokoli

7. Semenke susama – Ove semenke uspešno smanjuju negativan utica alkohola i drugih toksina na jetru. Odličan su dodatak mesu ili salatu.

8. Kupus - U jetri se nalaze dva tipa detoksificirajućih enzima, a kupus efektivno deluje na oba tipa. Najbolji efekat daje kada se jede svež u salati, a ovo je jedna od retkih biljaka koja ima negativne kalorije – više kalorija telo potroši dok ga preradi, nego što on sadrži.

Kupus

9. Bokvica – Bogata je vlaknima koja upijaju toksine i štetni holesterol. Konzumira se u obliku napitka koji možete napraviti od sveže, sušene ili bokvice u prahu– efekat je isti u bilo kom da je obliku.

10. Voće - Sve vrste voća su obogaćene vitaminom C, antioksidantima i korisnim vlaknima.  Ipak, neka od njih imaju puno šećera poput pomorandži i lubenice, tako da njih izbegavajte. Šumsko voće, kivi, ananas, nar, grejpfrut, limun  su odličan izbor.

Voće

 

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...