PIVO napravljeno OD MLEKA: Evo zašto je jedan naučnik ubeđen da je to sjajna ideja

12/04/2018

Zanimljivosti

Pivo

Pivo je jedno od pića koje izgleda pruža najveću inspiraciju za nove ukuse. Počelo je sa dodavanjem citrusnih nota, da bi eskaliralo do toga da sada u ponudi čak postoji pivo sa ukusom snikersa.
Ne menjaju se samo ukusi, već i način spravljanja ovog divnog, tradicionalnog pića. Pivo napravljeno od svežeg snega, nije toliko pomrsilo konce pivopijama, jer je u suštini zadržao jedan od ključnih sastojaka – vodu.
Ipak, korišćenje mleka za pravljenje piva umesto vode, nešto je što može izazvati buru negodovanja kod svih zaljubljenika u ovo piće.

Novo istraživanje sprovedeno na Kornel Univerzitetu, ima za cilj upravo to – da mleko pretvori u pivo.

Čaša piva i čaša mleka

Profsor Sem Alkain sa Odseka za nauku o hrani ovog univerziteta, ozbiljno se pozabavio ovim pitanjem. Radio je kao menadžer inovativnosti proizvoda za pivaru Miller Brewing i tamo je morao da reši sledeći problem: Šta se može uraditi sa velikim količinama kisele surutke koja preostane od njujorške proizvodnje grčkog jogura?

- Postoji ceo novi pokret proizvodnje domaćih, zanatskih piva i alkoholnih pića, ali nikom do sada nije palo na pamet da poveže ove dve stvari. Ukoliko surutku uspemo da pretvorimo u nešto što će ljudi rado i sa uživanjem da piju, to otvara nove ekonomske šanse za preduzetnike i male pivare koje cene inovativnost – rekao je Alkain.

Da ironija bude veća, supstanca koja sprečava mlečnu kiselinu da se fermentiše je upravo sastojak koji pivari već koriste u proizvodnji – laktoza.
Laktoza je nefermentisani šećer koji se dodaje kako bi pivo dobilo svoj određeni “šmek”.

Alkain se nada da će naći način na koji će uspeti da fermentiše samu laktozu, i tako je pretvori u posebno alkoholno piće.

U cilju razbijanja laktoze i njenog pretvaranja u fermentisani šećer, Alkain je probao više tehnika, uključujući kombinovanje različitih temperatura i vremenskih perioda koji su drugačiji od ustaljenih metoda fermentacije.

Čaša mleka i dve krigl piva
Njegovi eksperimenti iznedrili su 2.7% alkoholno piće “slatko-slanog ukusa, sličnog nemačkom pivu gose”.

Gose je visoko fermentisano nemačko pivo koje je karakteriše jak slan ukus sa primesama limuna i bilja. Vrlo specifično pivo, koje je steklo priličnu popularnost. Obzirom da gose privlači ljude svojim jedinstvenim ukusom, Alkain veruje da će njegov hibrid mlečnog piva imati isti odjek.

- Trenutno, pivari koriste proizvode sa farme, poput kukuruza, raži, i ječama, pri proizvodnji piva. Mlečni proizvodi su prirodan dodatak, pogotovo sada kada mušterije zahtevaju inovativne i interesantne ukuse – dodao je on.

Iako je potrebno još istraživanja i usavršavanja procesa fermentisanje laktoze, Alkain je ubeđen da će verzija njegovog pića biti dostupna na tržištu za par godina.

Ostale aktuelnosti

najbolji restorani za proslavu firmi naslovna
plus

Najbolji restorani za korporativne proslave firmi

Kategorija: Zanimljivosti

16.11.2019

Beograd je grad koji živi punim plućima. U njemu se nalazi veliki broj najrazličitijih firmi, koje cele godine vredno rade da bi svojim klijentima pružile...

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...