PIVO napravljeno OD MLEKA: Evo zašto je jedan naučnik ubeđen da je to sjajna ideja

12/04/2018

Zanimljivosti

Pivo

Pivo je jedno od pića koje izgleda pruža najveću inspiraciju za nove ukuse. Počelo je sa dodavanjem citrusnih nota, da bi eskaliralo do toga da sada u ponudi čak postoji pivo sa ukusom snikersa.
Ne menjaju se samo ukusi, već i način spravljanja ovog divnog, tradicionalnog pića. Pivo napravljeno od svežeg snega, nije toliko pomrsilo konce pivopijama, jer je u suštini zadržao jedan od ključnih sastojaka – vodu.
Ipak, korišćenje mleka za pravljenje piva umesto vode, nešto je što može izazvati buru negodovanja kod svih zaljubljenika u ovo piće.

Novo istraživanje sprovedeno na Kornel Univerzitetu, ima za cilj upravo to – da mleko pretvori u pivo.

Čaša piva i čaša mleka

Profsor Sem Alkain sa Odseka za nauku o hrani ovog univerziteta, ozbiljno se pozabavio ovim pitanjem. Radio je kao menadžer inovativnosti proizvoda za pivaru Miller Brewing i tamo je morao da reši sledeći problem: Šta se može uraditi sa velikim količinama kisele surutke koja preostane od njujorške proizvodnje grčkog jogura?

- Postoji ceo novi pokret proizvodnje domaćih, zanatskih piva i alkoholnih pića, ali nikom do sada nije palo na pamet da poveže ove dve stvari. Ukoliko surutku uspemo da pretvorimo u nešto što će ljudi rado i sa uživanjem da piju, to otvara nove ekonomske šanse za preduzetnike i male pivare koje cene inovativnost – rekao je Alkain.

Da ironija bude veća, supstanca koja sprečava mlečnu kiselinu da se fermentiše je upravo sastojak koji pivari već koriste u proizvodnji – laktoza.
Laktoza je nefermentisani šećer koji se dodaje kako bi pivo dobilo svoj određeni “šmek”.

Alkain se nada da će naći način na koji će uspeti da fermentiše samu laktozu, i tako je pretvori u posebno alkoholno piće.

U cilju razbijanja laktoze i njenog pretvaranja u fermentisani šećer, Alkain je probao više tehnika, uključujući kombinovanje različitih temperatura i vremenskih perioda koji su drugačiji od ustaljenih metoda fermentacije.

Čaša mleka i dve krigl piva
Njegovi eksperimenti iznedrili su 2.7% alkoholno piće “slatko-slanog ukusa, sličnog nemačkom pivu gose”.

Gose je visoko fermentisano nemačko pivo koje je karakteriše jak slan ukus sa primesama limuna i bilja. Vrlo specifično pivo, koje je steklo priličnu popularnost. Obzirom da gose privlači ljude svojim jedinstvenim ukusom, Alkain veruje da će njegov hibrid mlečnog piva imati isti odjek.

- Trenutno, pivari koriste proizvode sa farme, poput kukuruza, raži, i ječama, pri proizvodnji piva. Mlečni proizvodi su prirodan dodatak, pogotovo sada kada mušterije zahtevaju inovativne i interesantne ukuse – dodao je on.

Iako je potrebno još istraživanja i usavršavanja procesa fermentisanje laktoze, Alkain je ubeđen da će verzija njegovog pića biti dostupna na tržištu za par godina.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...