Trendi ukus 2018. godine biće… SMOKVA?

12/12/2017

Zanimljivosti

Smokve

Za sve koji prate tržište hrane i novih trendova vezanih za nju, znaju da je decembar mesec kada magazini i blogovi o hrani pogađaju koji će novi ukus biti aktuelan naredne godine.

Ako je verovati kompaniji Firmenich, to su, do sada dosta podcenjene, smokve.

Ova kompanija koja je jedna od vodećih u “biznisu ukusa” proglasila je smokve “Ukusom 2018. godine”, sa veoma ubedljivim argumentima koji idu u korist ovoj zanemarenoj voćki.

Švajcarski brend tvrdi da su smokve trendi već neko vreme.

- Smokve počinju da budu veoma popularne, a raznovrsnost proizvoda koji sadrže smokve porasla je za 80% u periodu od 2012. do 2016. godine. Smokve imaju brojne benefite po naše zdravlje, sladak izadovoljavajući ukus i pružaju nesagledive mogućnosti za kombinovanje sa mnogim proizvodima – rekao je Kris Milington, direktor kompanije Firmenich.

Milington je dodao da su smokve bogate vlaknima i esencijalnim mineralima poput magnezijuma, maganaza, kalcijuma i fosfora. Pritom, prirodna slatkoća smokvi je sjajna supstitucija za šećer.

Ipak, kada se priča o njihovom ukusu,  smokve su na glasu kao kontradiktorne.

Smokve

- Prirodno su slatke, a ipak veoma kompleksne. Mesnate su i gnjecave, a opet se tope u ustima. Upravo zbog toga, bude inspiraciju za kreiranje vrlo kreativnih kombinacija. Njihov ukus možemo okarakterisati kao voćni, džemasti, cvetni, šumski, vinasti. Cela paleta ukusa u jednoj voćki koja pruža neograničene mogućnosti – navodi Milington.

Kompanija takođe sugeriše da se smokve posmatraju i kao “autentične” i “bezvremene” sa dubokom vezom sa prošlosti – sve što je potrebno da smokve postanu novi svetski trend.

- Nar, masline, smokve ljudi koriste od pamtiveka. Smokve su nekada bile cenjene više od zlata i krajnje je vreme da povrate nekadašnju slavu. Smatramo da će 2018. godina biti baš u znaku smokvi i da će se na policama naći mnogobrojni proizvodi baš sa njihovim ukusom – zaključio je Milington.

Pa, što bi se reklo – vreme će pokazati. U svakom slučaju, smatramo da su smokve svakako prihvatljivija opcija od npr. piva sa ukusom nudli, jogurta od graška ili  kokica sa ukusom bundeve.

Ostale aktuelnosti

restoran naslovna
plus

Najbolji restorani u centru Beograda

Kategorija: Zanimljivosti

03.10.2019

Beogradsku ugostiteljsku scenu čini veliki broj najrazličitijih restorana. U zavisnosti od toga kakve su vaš želje i potrebe možete se odlučiti za one...

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...