Trendi ukus 2018. godine biće… SMOKVA?

12/12/2017

Zanimljivosti

Smokve

Za sve koji prate tržište hrane i novih trendova vezanih za nju, znaju da je decembar mesec kada magazini i blogovi o hrani pogađaju koji će novi ukus biti aktuelan naredne godine.

Ako je verovati kompaniji Firmenich, to su, do sada dosta podcenjene, smokve.

Ova kompanija koja je jedna od vodećih u “biznisu ukusa” proglasila je smokve “Ukusom 2018. godine”, sa veoma ubedljivim argumentima koji idu u korist ovoj zanemarenoj voćki.

Švajcarski brend tvrdi da su smokve trendi već neko vreme.

- Smokve počinju da budu veoma popularne, a raznovrsnost proizvoda koji sadrže smokve porasla je za 80% u periodu od 2012. do 2016. godine. Smokve imaju brojne benefite po naše zdravlje, sladak izadovoljavajući ukus i pružaju nesagledive mogućnosti za kombinovanje sa mnogim proizvodima – rekao je Kris Milington, direktor kompanije Firmenich.

Milington je dodao da su smokve bogate vlaknima i esencijalnim mineralima poput magnezijuma, maganaza, kalcijuma i fosfora. Pritom, prirodna slatkoća smokvi je sjajna supstitucija za šećer.

Ipak, kada se priča o njihovom ukusu,  smokve su na glasu kao kontradiktorne.

Smokve

- Prirodno su slatke, a ipak veoma kompleksne. Mesnate su i gnjecave, a opet se tope u ustima. Upravo zbog toga, bude inspiraciju za kreiranje vrlo kreativnih kombinacija. Njihov ukus možemo okarakterisati kao voćni, džemasti, cvetni, šumski, vinasti. Cela paleta ukusa u jednoj voćki koja pruža neograničene mogućnosti – navodi Milington.

Kompanija takođe sugeriše da se smokve posmatraju i kao “autentične” i “bezvremene” sa dubokom vezom sa prošlosti – sve što je potrebno da smokve postanu novi svetski trend.

- Nar, masline, smokve ljudi koriste od pamtiveka. Smokve su nekada bile cenjene više od zlata i krajnje je vreme da povrate nekadašnju slavu. Smatramo da će 2018. godina biti baš u znaku smokvi i da će se na policama naći mnogobrojni proizvodi baš sa njihovim ukusom – zaključio je Milington.

Pa, što bi se reklo – vreme će pokazati. U svakom slučaju, smatramo da su smokve svakako prihvatljivija opcija od npr. piva sa ukusom nudli, jogurta od graška ili  kokica sa ukusom bundeve.

Ostale aktuelnosti

restoran savanova 51
plus

TOP 10 najboljih restorana pored reke u Beogradu

Kategorija: Zanimljivosti

05.07.2019

Dve prelepe reke, fantastična priroda i vrhunska kulinarska ponuda samo su deo onog što vas očekuje kad je beogradska ugostiteljska scena u pitanju. Neki od...

doček nove godine naslovna
plus

Doček Nove godine u restoranu

Kategorija: Novosti

17.06.2019

Kada je u pitanju doček Nove godine svi se trudimo da ga provedemo u što boljoj atmosferi, društvu i raspoloženju. U zavisnosti od toga šta želite možete...

nova godina devojke
plus

TOP 5 SAVETA: Kako izabrati najbolje mesto za doček Nove godine u Beogradu

Kategorija: Novosti

06.06.2019

Beograd je poznat kao prestonica dobre zabave, pa samim tim on može da ponudi veliki izbor različitih mesta za doček lude novogodišnje noći.  S...